mszp.hu
2016. október 11. 15:50

Szanyi Tibor bemutatta versenyjogi jelentését az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága tegnapi ülésén

Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) tegnapi ülésén bemutatta az Európai Parlament versenypolitikai jelentésének tervezetét.

Az éves versenypolitikai jelentés kiemelt fontosságú, hisz meghatározó a jövőre vonatkozó jogszabályokat tekintve is. A jelentés előadójának lehetősége van rávilágítani az egységes európai piac hiányosságaira, illetve a tisztességes versenyt korlátozó eljárásokra, amellett, hogy a múltbeli tapasztalatok feldolgozását a jövőre vonatkozó ajánlásokkal próbálja javítani.

„A közös piac az Európai Unió egyik sarokköve. Akkor működik jól, ha minden piaci szereplő egyenlő feltételek mellett versenyezhet, így kínálva kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat méltányos áron az európai fogyasztóknak. Az egyenlő feltételeket pedig mind a hagyományos, mind a digitális szektorokban biztosítanunk kell” – mondta el a szocialista politikus. 

„Az elsődleges szempontot az európai fogyasztók érdekei jelentik, ezért is helyeztem nagy hangsúlyt a jelentésen belül a digitális piac kihívásaira. Olyan európai rendszert szeretnék látni, ahol nem lehetetlenítik el az innovatív, pénztárcakímélő szolgáltatásokat. Ugyanakkor természetesen a tevékenysége után minden vállalkozásnak be kell fizetnie az adót, mégpedig ott ahol a nyeresége keletkezett” - emelte ki Szanyi Tibor, a versenypolitikai jelentés előadója.

„Mindemellett prioritásként foglalkozik a jelentés a versenyt torzító, tisztességtelen állami támogatások problémájával, főleg az uniós pénzeket illetően. A magyar közvélemény különösen tisztában van az e fajta visszaélések súlyosságával” - tette hozzá az EP-képviselő.

A nagy presztízzsel rendelkező, kiemelt fontosságú versenypolitikai jelentésről 2016 decemberében szavaznak az ECON bizottság tagjai, majd 2017 elején kerül az Európai Parlament plenárisának napirendjére.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21