mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. január 16. 11:39

Szanyi Tibor: Cameron és May már megbukott, felkészül: Orbán

Szanyi Tibor: Cameron és May már megbukott, felkészül: Orbán
Az Európai Parlament plenáris ülése már ma reggel megvitatta a brit parlament előző esti szavazásának eredményét, amely a vártnál is nagyobb arányban elutasította a May miniszterelnök által előterjesztett Brexit-megállapodás tervezetet.
Az érdemi konklúzió nélkül zárult EP tanácskozás margóján Szanyi Tibor EP-képviselő, az MSZP alelnöke így reagált a fejleményekre: „Megjósolható eredmény, megjósolhatatlan következményekkel. Annyit azért leszögezhetünk, hogy a konzervatívok felelőtlen és ügyetlen politizálása már most beláthatatlan károkat okozott a brit népnek és sérti a mi érdekeinket is Európa többi részén.
 
Egyetértve a brit és az európai szocialisták nagy többségével az a véleményem, hogy az Egyesült Királyságnak továbbra is az EU-ban van a helye. Szerintem a mindenki számára legjobb fejlemény az lenne, ha Jeremy Corbyn javaslata szerint a brit választók minél előbb eltakaríthatnák a jobboldali kormányzatot, hogy helyét átvehesse egy Európa-párti, baloldali kormány, amely visszavezetheti országát az európai integráció útjára.”
 
Szanyi Tibor szerint ugyanakkor a bizonytalan brit politikai helyzetnek már most, magyar
szemmel is figyelemre méltó tanulságai vannak: „Ne felejtsük, hogy a britek jövőjét tartósan
megmérgező politikai katyvasz alkotórészei – mutatis mutandis - a magyar
(szélső)jobboldalon is jelen vannak: a felelőtlenül taktikázó, hataloméhes miniszterelnök,
aki politikai érdekeiért gátlástalanul beáldozza országa alapvető érdekeit, a féktelen idegen-
és EU-ellenes, populista uszítás, a demagógiát kiszolgáló hazug sajtó. Szerencsére a sorsukat is látjuk: Cameron és – tegnap este – May már megbukott. Felkészül: Orbán.”