mszp.hu | Külföld | Európai Unió
2017. május 17. 13:22

Szanyi Tibor: Európa erős szövetségesünk az orbáni önkény elleni harcunkban

Szanyi Tibor: Európa erős szövetségesünk az orbáni önkény elleni harcunkban
Az Európai Parlament elfogadta a szocialista, a liberális, a zöldpárti, valamit a radikális baloldali pártfrakciók közös határozati javaslatát a demokrácia magyarországi helyzetéről. A kérdésről április 26-án – többek között Orbán Viktor részvételével – folytatott brüsszeli plenáris vita kritikus hangulatát tükröző határozat éles bírálatot fogalmaz meg az Orbán-rezsim által az uniós alapszerződés 2. cikkelyében foglalt európai értékeket sértő, a demokratikus alapjogokat korlátozó politikával szemben.

A civil szervezetek, a CEU elleni kormányzati lépések és az EU-ellenes kampány tényei mellett a parlamenti határozat emlékeztet a Fidesz-kormányzat korábbi, a demokratikus jogállam leépítését célzó, továbbá a kisebbségekkel, a menekültekkel, a független sajtóval szembeni, immár rendszerré összeálló intézkedéseire.

 

Az EP-határozat előkészítését tevékenyen támogató Szanyi Tibor szocialista képviselő a szavazás után az orbáni rezsim leleplezése és európai elszigetelése szempontjából morális és politikai áttörésként értékelte az EP mostani állásfoglalását, aláhúzva, hogy ezúttal nyilvánvalóan a baloldali kezdeményezés mellett szavazott a Fidesz pártcsaládjához tartozó jó néhány konzervatív képviselő is.

„Ezzel a határozattal a magyarok óriási többségét jelentő itthoni Európa-párti demokraták hatalmas szövetségest nyernek az orbáni önkény elleni harcunkhoz: választott képviselői útján most egész Európa üzeni Orbánnak, hogy vége a ’pávatáncnak’, nem tűrik tovább egy demokrácia- és EU-ellenes diktatúra fokozatos kiépítését az Unión belül. Fontos, hogy az állásfoglalás rámutat a korrupcióval való összefonódásra, sürgetve, hogy a Bizottság nézzen jobban Orbánék körmére az uniós pénzek elköltése terén. Büszke vagyok arra, hogy az európai intézmények közül a Parlament kezdeményezi végre konkrét formában is a Fidesz politikai ámokfutásának megállítását, persze nem feledve, hogy ez a történelmi feladat végső soron a magyar szavazókra vár majd” - húzta alá a szocialista EP-képviselő.

Annak kapcsán, hogy az EP határozata most első ízben kezdeményezi a közös demokratikus értékek nyilvánvaló megsértése miatt az EU alapszerződés 7. cikkelyének 1. bekezdése szerinti eljárás megindítását, első lépésként az EP illetékes szakbizottságát a magyar helyzetről szóló jelentés összeállítására utasítva, Szanyi Tibor kijelentette: „Mielőtt a sarokba szorított fideszes nacionalisták ismét ’hazaárulást’ kiáltanának, fontos leszögezni, hogy a 7.1 cikkely alkalmazása messze nem jelent semmilyen közvetlen uniós gazdasági szankciót hazánkkal szemben. Kifejezetten Orbán és kormányzatának politikai-jogi felelősségét firtatja, egy meglehetősen hosszadalmas, szigorú vizsgálatot, párbeszédet, majd számonkérést előre vetítő, hosszadalmas folyamat keretében, amelyből persze a legvégső következtetést szintén a magyar szavazópolgárnak kell majd levonni.”

„Az viszont kétségtelen, hogy magyarként egyelőre mindnyájan kénytelenek vagyunk osztozni abban a szégyenben, hogy az európai demokratizálódás és az euro-atlanti integráció egykori éllovasából egy korrupt diktátor mostanra Európa szégyenpadjára juttatta Magyarországot. Ideje tehát elfogadnunk az Európai Parlament, az EU segítő kezét és igazságot tenni hazai és európai viszonyainkban is” – hangsúlyozta az MSZP EP-képviselője.