mszp.hu | Belföld, Külföld | közlemény populizmus
2018. október 02. 15:17

Szanyi Tibor: „Európa nem tűrheti tovább, hogy Orbán és néhány más populista vezető önös hatalmi érdekből megbénítsa a döntéshozatalt az uniós migrációs politika sürgető reformjáról”

Szanyi Tibor: „Európa nem tűrheti tovább, hogy Orbán és néhány más populista vezető önös hatalmi érdekből megbénítsa a döntéshozatalt az uniós migrációs politika sürgető reformjáról”
Az Európai Tanács soron következő, október 18-19-i ülésének napirendjén a Brexit-tel kapcsolatos uniós álláspont véglegesítése mellett újfent a migrációs politika reformja szerepel. Az állam és kormányfők előtt - immár sokadik alkalommal – az a feladat áll, hogy érdemi, minden tagállam elkötelezettségét szavatoló döntéseket hozzanak az Unió migrációs politikájának tartós és humánus átalakításáról.
Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt EP-delegációvezetője az EiT-ülés politikai előkészítése jegyében tartott mai parlamenti vitához fűzött írásbeli felszólalásában – számos képviselőtársával összhangban - arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy ezúttal ebben a kérdésben már nincs helye további halogatásnak, a közösségi döntéshozatal blokkolásának az EU súlyos politikai hitelvesztése nélkül, ami együtt járna az Európa-ellenes, populista, nacionalista erők befolyásának növekedésével az EP-választási kampányban és általában az európai politikai folyamatok alakításában. Az MSZP alelnöke leszögezi, hogy a döntés legtöbb feltétele immár rendelkezésre áll: a migrációs nyomás – döntően az eddigi uniós intézkedések hatására – a 2015-es menekültválság előtti szint alá, történelmi mélypontra csökkent, az Európai Bizottság pedig végre konkrét javaslatokkal rendelkezik az uniós határok hatékony, közös védelme, a Frontex megerősítése, a Földközi-tengeri válsághelyzetek kezelése érdekében.
 
A plenáris ülésen elhangzott állásfoglalások tükrében az EP erős politikai támogatást kínál a tagállamok vezetőinek az európai szolidaritáson alapuló közös felelősségvállalást rögzítő jogszabályok meghozatalához. Szanyi Tibor ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az ehhez nélkülözhetetlen tagállami egység változatlanul hiányzik, nem kis részben éppen az Orbán-kormány bomlasztó politikája miatt.
 
„Európa nem tűrheti tovább, hogy Orbán és néhány más populista vezető önös hatalmi érdekből megbénítsa a döntéshozatalt az uniós migrációs politika sürgető reformjáról. A mostani csúcs történelmi feladata, hogy meghiúsítsa az idegengyűlölő nacionalisták felelőtlen, ’minél rosszabb, annál jobb’ taktikáját, ami a most induló EP-választási kampány politikai légkörét is mérgezi. Kontinensünk országai előtt ugyanis ma már a migrációnál súlyosabb, távlatos gazdasági, szociális, fenntarthatósági és biztonsági kihívások állnak, s az EU jövőjéről szóló kampányban is ezekre kell összpontosítani. Különösen érvényes ez a magyarországi politikai helyzetre, ahol tömegek szociális leszakadása, a mindent eluraló korrupció, az egészségügy és az oktatás válsága sürgős, európai megoldásokon alapuló válaszokért kiált, miközben a hatalom csak a migránsozó, félelemkeltő populista uszításnak akar teret engedni a kampányban” – mutatott rá Szanyi Tibor.  

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21