mszp.hu | Külföld | FTT pénzügyi tranzakciós adó
2017. január 19. 14:15

Szanyi Tibor: Haladéktalanul csatlakozzon Magyarország a pénzügyi tranzakciós adóról (FTT) szóló kezdeményezéshez

Az Európai Parlament képviselői szerdai, strasbourgi plenáris ülésükön a pénzügyi tranzakciós adóról (FTT) szóló tárgyalásokról folytattak vitát.

Az FTT-ről szóló tárgyalásokon jelenleg 10 ország (Ausztria, Belgium, Görögország, Franciaország, Olaszország, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Szlovákia) vesz részt megerősített együttműködési eljárás keretében, miután az EU egészére vonatkozó pénzügyi tranzakciós adóról szóló bizottsági javaslat nem kapott egyhangú támogatást a tagállamoktól. Az Orbán kormány döntése értelmében Magyarország sem csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Az adóterhek igazságosabb elosztása érdekében tett minden lépés az európai adófizetők érdekeit szolgálja. Az igazi eredményekhez viszont ambiciózus eszközökre van szükség, amelyek nem nyújtanak kivételeket és kiskapukat a különböző pénzügyi piaci szereplőknek. „Az ilyen indítványokat akadályozó kormányok - így a magyar is - egyben az igazságos adózás megteremtésének a gátjai. Az Orbán-kormány eddigi korrupció-gyanúval teli tevékenységét látva érthető, hogy semmilyen olyan lépést nem támogatnak, amely a haveroknak rossz lehet. Felszólítom azonban a kormányt, hogy haladéktalanul csatlakozzon a kezdeményezéshez, végre a magyar polgárok érdekeit is szem előtt tartva" - követelte a szocialista EP-képviselő.

A pénzügyi és gazdasági válság is megerősítette, hogy a pénzügyi ágazatnak méltányosabb módon kell hozzájárulnia az adóbevételekhez. Az FTT-ról szóló javaslat éppen erről szól: biztosítani kívánja a pénzügyi szektor hozzájárulását a válság költségeihez az értékpapír- és kötvénykereskedelemre, valamint a derivatív ügyletekre kivetett adón keresztül, illetve erősítené a piac stabilitását a spekulációk és a kockázatos, nem termelékeny pénzügyi tranzakciók visszafogásával.

„Egy erős és nagyra törő pénzügyi tranzakciós adó fontos szerepet töltene be az adóigazságosságért folytatott harcban. A FTT azonban csak úgy járulhat hozzá egy stabil pénzügyi piac kialakításához és végső soron az európai adóigazságosság megteremtéséhez, ha valós elkötelezettség áll mögötte” - húzta alá a szocialista politikus.