mszp.hu | Belföld, Külföld | éhezés
2017. május 29. 16:36

Szanyi Tibor: Hol vannak az Uniótól élelmiszercsomagokra kapott milliók?

Szanyi Tibor: Hol vannak az Uniótól élelmiszercsomagokra kapott milliók?
A NER Magyarországában sok gyermek és felnőtt számára az éhezés jelenti a mindennapi valóságot. A 4 millió létminimum alatt élő magyar között vannak olyanok, akik időszakosan éheznek, vannak akik bár hozzáférnek ételhez, minőségi táplálékhoz viszont egyáltalán nem, és vannak folyamatosan, a szó szoros értelmében éhező emberek.
A mélyszegénységben élő családok számára a nyári időszak különösen kétségbeejtő, hisz az iskolák és óvodák bezárásával rengeteg gyerek marad biztos napi betevő nélkül.
 
„Döbbenetes, hogy 2017-ben „a jobban teljesítő” Magyarországon ilyen állapotok uralkodnak. Egyre több magyar kerül az élelmiszer-szegénység fogságába, ahol a legalapvetőbb emberi szükséglet, az étel előteremtése is komoly gondot okoz” – mondta el Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.
Az Európai Unió a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapjával igyekszik ezen a helyzeten változtatni. Az uniós alap 93.9 millió euró támogatást nyújt Magyarországnak, melyet 2014-2020 között a legszegényebbek élelmiszer, és egyéb természetbeni támogatására kell felhasználnia a kormánynak.
 
„A kormány rászoruló személyeket támogató operatív programja szerint 2017-ben több mint 13 millió euró jutna az uniós alapból erre a célra. Hol van ez a pénz? Mikor és hogyan kívánja felhasználni a kormány? Látnak-e 2017 nyarán bármit is a szegénységben élő, éhező gyerekek ebből, a megsegítésükre szánt európai uniós pénzből?” – kérdezett rá a szocialista politikus.
 
„Fontos kérdések ezek a magyarországi éhezés megállítása szempontjából. Ugyanakkor azért is lényeges erről beszélni, hogy a magyar emberek megismerjék a szegénység felszámolását célzó EU-s programokat, így végrehajtásukat is számon tudják kérni az Orbán kormányon”- fűzte hozzá Szanyi Tibor, EP képviselő.