mszp.hu | Külföld | műanyag
2018. január 18. 11:54

Szanyi Tibor: itt az idő a műanyag-használat tényleges ésszerűsítésére

Szanyi Tibor: itt az idő a műanyag-használat tényleges ésszerűsítésére
2015 decemberében fogadta el az Európai Bizottság a körforgásos gazdasággal kapcsolatos akciótervet. Ebben kulcsfontosságú szerepet kapott a műanyagokkal kapcsolatos, mára már tarthatatlanná vált helyzet kezelése. Erre tett most javaslatot az Európai Bizottság, amit az Európai Parlament képviselői is megvitattak az eheti strasbourgi plenáris ülésen.
„Az Európai Bizottság, műanyaggal kapcsolatos tervezete segítségével ésszerűsíteni tudjuk a műanyag hulladékok miatt kialakult helyzetet. Ez azért fontos, mivel a tervezet szerint a világ műanyag termelése 20-szorosára növekedett az 1960-as évek óta és ennek nagy részét nem hasznosítjuk újra. Ez 322 millió tonna műanyagtermelést jelentett 2015-ben, ami megegyezik a világ összes lakosa 70 %-ának testtömeg összegével. És további növekedés várható, amennyiben nem változtatunk. Ezen műanyagok 90%-a fosszilis üzemanyagból kerül előállításra, és sajnos a műanyaghulladék újrahasznosítási aránya igen alacsony az EU területén (30%), míg az ebből fakadó energiatermelés 39%-ot, a hulladéklerakás pedig 31%-ot tesz ki napjainkban is. További gondot jelent, hogy ez a hulladék mennyiség még több is lenne az EU területén, hacsak nem növeltük volna mintegy ötszörösére a műanyag hulladék exportját harmadik országokba 1999 és 2011 között. Ezzel szemben Kína nem csak a műanyagzacskók tiltásának útjára lépett, hanem egyúttal meg is szüntette a műanyaghulladék bevitelét” - világította meg Szanyi Tibor szocialista képviselő.
 
A műanyag hulladék jelentős része sajnos az óceánokba kerül. A makro-szennyezés mellett azonban megjelent a mikro méretű szennyezési forma is, amelyek például mosó- és tisztítószerek adalékaként válnak hulladékká. Ezek összessége a vízi ökoszisztémára, állati- és emberi egészségre gyakorolt hatása alighanem végzetes.
 
„A műanyag nem váltható ki teljes mértékben, viszont az Európai Bizottság dinamikus újrahasznosítást és fenntartható termelést- illetve fogyasztást sürget. Ezzel egyetértek, de eljött annak az ideje is, hogy a fogyasztási szokásaink átalakítása mellett, rendszerszinten is változást hozzunk. Összpontosítsunk az innovációra! A fém például szinte végtelen alkalommal újrahasznosítható, az üveg újrahasznosítási aránya pedig átlagban háromnegyedes volt 2015-ben. Ezért javaslom, hogy műanyag- és tetra pak helyett 1 literes kiszerelésig (az ételek- és folyadékok esetében) inkább fémeket és üveget alkalmazzunk” - húzta alá Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.