mszp.hu | Külföld
2017. március 02. 13:37

Szanyi Tibor: „Itt az idő, hogy az Európai Tanács elszámoltassa a vízumgyárral és letelepedési kötvénnyel bűnözőknek és terroristáknak utat nyitó Orbánt”

Szanyi Tibor: „Itt az idő, hogy az Európai Tanács elszámoltassa a vízumgyárral és letelepedési kötvénnyel bűnözőknek és terroristáknak utat nyitó Orbánt”
Az EP mai plenáris ülésének napirendjén szerepel az EU külső és belső biztonságának kérdése, amely megelőzi a jövő heti EU kormányfői csúcstalálkozót. Az európai parlament számos képviselője velem együtt azt üzeni a tagországok legfőbb vezetőinek, hogy az önálló akciózás helyett végre álljanak a sarkukra, és hozzanak értelmes közös döntéseket, mert az EU polgárait vegzáló, demonstratív látszatintézkedéseikkel nem megyünk sokra.
A valós biztonság szempontjából lényegtelen, hogy mennyire „attraktív” az európai városokban vonuló katonák és járműveik látványa. Amíg például az Orbán-kormány a kétes üzelmei révén kínál letelepedést, menlevelet, vízumot mind olyan ezreknek, sőt tízezreknek, akik pénzért akarják kivásárolni magukat az ellenőrzés alól, addig az EU becsületes polgárai szeppenten pisloghatnak határátkelő pontokon a gyakran megalázó hosszúságú sorokban.
 
Bővebben:
 
Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén az Európai Bizottság és a Tanács vezetőinek jelenlétében vitát folytat és politikai üzenetet fogalmaz meg az Európai Tanács jövő heti ülésére készülő állam- és kormányfők számára. A tavaszi EiT ülések hagyományos központi témája, az Unió és tagállamai gazdasági helyzete és versenyképessége. Emellett a csúcs napirendjén ezúttal elodázhatatlan pontként szerepel az EU külső és belső biztonsági helyzetének javítása érdekében az elmúlt hónapokban hozott uniós szintű intézkedések tapasztalatainak értékelése is. Ez utóbbi kapcsán számos képviselőtársammal együtt azt várom a tagállamok vezetőitől, hogy minden további késedelem nélkül levonják a következtetéseket a terrorizmus elleni harc érdekében bevetett eszközök elégtelenségeiből és hibáiból, korrigálják azokat, s végre csúcs-szinten szedjék ráncba a közös erőfeszítések sikerét veszélyeztető uniós kormányokat, politikusokat.
 
Mielőbb teret kellene adni például annak a felismerésnek, hogy a nemrégiben elhatározott, minden uniós állampolgárra is kiterjedő rendszer-szerű határellenőrzés egyszerűen nem alkalmas eszköz a lehetséges terroristák kiszűrésére. Az EU-országok ugyan még valóban adósak a schengeni rendszer kiterjesztésével és korszerűsítésével, de ez nem járhat együtt az európai polgárok számára egyik legfontosabb uniós vívmány, a határok átjárhatósága korlátozásával. Ehelyett létezik és összehangolt európai alkalmazásra vár a terrorcselekmények megelőzését sokkal hatékonyabban szolgáló, célzott kockázat-elemzésen, információcserén, biometrikus és más innovatív módszerek bevetésén alapuló szűrőrendszer, amelynek segítségével állampolgáraink felesleges vegzálása nélkül - akár szó szerint egy szempillantással - elvégezhető az ellenőrzés külső határainkon. A mindenkire kiterjedő demonstratív látszat-intézkedésekkel együtt járó tömeges zaklatás, politikai feszültség, félelem, bezárkózás révén viszont az európai demokráciák szinte önmagukat kötik gúzsba, fokozatosan, önként számolják fel polgáraik emberi és szabadságjogait, s ezzel végeredményben a terroristák céljait valósítják meg.
 
Az EU csúcsvezetőinek azt is fokozottan szem előtt kell tartani, hogy az Unió külső határainak védelme, s ennek kapcsán a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus visszaszorítása közös felelősségünk, végrehajtásának hatékonysága azonban az egyes tagállamoktól függ. Ezt a felelősségét az Európai Tanács most konkrétan azzal is érvényesíthetné, ha nem tűrné tovább, hogy - az egyébként terrorveszély ürügyén a határainkon jelentkező menekülteket embertelen és jogellenes módon üldöző - Orbán-kormány kétes üzelmei révén pénzért letelepedést és uniós állampolgárságot kínál nyilvánvaló biztonsági kockázatot jelentő külföldiek ezreinek. Itt a jó alkalom arra is, hogy európai kollégái számoltassák el Orbánt azért, mert kormányzása alatt a moszkvai nagykövetségén működő „vízumgyár” bűnszövetkezet pénzért, ellenőrizetlenül schengeni vízumok ezreit adta ki, ezzel szabad utat nyitva akár bűnözők, terroristák előtt az Unió területére. Orbántól pedig azt várom el, hogy az Európai Tanács tagjaként végre tanúsítson felelős vezetőhöz méltó, a magyar állampolgárok biztonságát erősítő magatartást, és a szokásos brüsszeli lapításai, illetve hazai hangoskodásai helyett a ténylegesen szükséges, közös európai lépéseket szorgalmazza.