mszp.hu | Külföld | nemzeti versenyhatóságok
2018. november 14. 14:53

Szanyi Tibor javaslatára megerősítik a Nemzeti Versenyhatóságok szerepét

A 2015-ös év versenypolitikai helyzetéről nagy többséggel elfogadott Szanyi-jelentésben kezdeményezte először az MSZP alelnöke és EP-képviselő, hogy a Nemzeti Versenyhatóságok szerepét erősítsék meg.
Az Európai Parlament mai ülésén fogadta el az erről szóló jelentést, melynek politikai felelőse a Szocialisták és Demokraták frakciója (S&D) részéről Szanyi Tibor EP-képviselő volt.
 
Szanyi Tibor a tegnap esti politikai vitában is aláhúzta, hogy a javaslatot az S&D frakció többek között azért is tudta támogatni, mert az garantálja, hogy a nemzeti versenyhatóságok hatékonyabb eljárásokat folytathassanak erősebb döntéshozatali és szankcionálási eszközök biztosítása révén. Javaslatunkra került az európai parlamenti jelentésbe beépítésre, hogy a nemzeti versenyhatóságok függetlensége nem kerülhet veszélybe az esetleges kormányzati befolyásolási szándékok által. Ismervén a magyar helyzetet, ragaszkodtunk ahhoz is, hogy e függetlenség mind a kinevezés, mind az elbocsátás kérdése kapcsán védelmezett státuszú legyen, a megfelelő mértékű költségvetés és annak független (de ellenőrzött) felhasználása mellett.
 
A tagállami engedékenységi eljárások harmonizálása nemcsak azt a célt szolgálja, hogy a kérelmezők számára ösztönzőket tartsunk fenn annak érdekében, hogy az Unióban a versenyjog érvényesítése a lehető leghatékonyabb legyen, hanem a belső piacon működő vállalkozások számára egyenlő versenyfeltételeket is garantálunk ezáltal.
 
A szocialisták számára kiemelt jelentőségű volt, hogy a bírság maximális összegét az érintett vállalkozás teljes világméretű forgalmának legalább 10 %-ában kell megállapítani a jövőben. E szabály nem akadályozhatja meg a tagállamokat abban, hogy ennél magasabb maximális bírságot tartsanak fenn vagy vezessenek, de egyúttal garantálja, hogy a vállalkozások nem trükközhetnek azzal, hogy a bírság meghatározása terén forgalmuk mekkora része a figyelembe veendő.
 
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21