mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | áfa közalkalmazott
2018. szeptember 04. 16:06

Szanyi Tibor jelentése az első lépés a 27 %-os ÁFA letörésének útján

Szanyi Tibor jelentése az első lépés a 27 %-os ÁFA letörésének útján
Nagy többséggel (44 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett) fogadta el az ÁFA-mértékekről szóló Szanyi-jelentést az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottsága (ECON) tegnap este. Az ÁFA-rendszer átfogó reformjának célja az EU-n belüli kereskedelem megkönnyítése és egyszerűsítése, valamint a rendszer rugalmasabbá tétele, mert az jelenlegi formájában már nem volt képes lépést tartani a gazdaság globalizációjával és digitalizációjával.
Az elfogadott jelentések a rendeltetési hely szerinti tagállam adóztatását javasolják, és egyablakos ügyintézést hoznak létre az adó bejelentésére, fizetésére és levonására.
 
Az EP szakbizottsága egyetértett abban, hogy a most változtatásra kerülő ÁFA-rendszer jelenlegi szétaprózottsága komoly akadályt jelent az egysége piac működése előtt, különösen a kkv-k számára. Az EP-képviselők nem tartották azt sem helyesnek, hogy a különböző tagállamok eltérő jogokkal rendelkeztek a területen, így ennek módosítására is javaslatot tettek.
 
Az EP szakbizottsága, a tagállamok döntési jogát kiszélesítve támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a negatív listán szereplő árukon és szolgáltatásokon túl a tagállamok saját maguk dönthessék el, mit tesznek a kedvezményes kulcs alá, azzal, hogy a költségvetési források biztosítása és a káros adóverseny elkerülése okán, az összes ÁFA-kulcsot figyelembe véve egy 12 %-os súlyozott átlag elérendő lesz minden tagállamban. „Természetesen arra is felhívtuk a tagállamok figyelmét, hogy e téren a szociális és környezetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni és nem szabad a káros vagy luxus termékeket kedvezményezni” - mondta az MSZP alelnöke.
 
Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő, delegációvezető kiemelte, „külön öröm számomra, hogy az EP szakbizottsága nagy többséggel - a Fideszt is tagjai közt tudó Európai Néppárt (EPP) szavazatait is élvezve - rögzítette, hogy az általános ÁFA-kulcs mértéke tekintetében 25 %-nál magasabb értéket nem támogat. Újabb pofon ez a magyar társadalmat kizárólag megsarcolni tudó kormánypártnak, mely a mai napig Európa-rekorder, 27 %-os általános ÁFA-kulccsal terheli az embereket.”