mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2019. március 14. 13:05

Szanyi Tibor: Közös éghajlatváltozási akció okosan és csak a fiatalokkal

Szanyi Tibor: Közös éghajlatváltozási akció okosan és csak a fiatalokkal
A saját bőrünkön is tapasztalható klímaváltozás masszív tüntetés-sorozatot indított el és immáron egy szociális mozgalommá vált. Legalábbis Nyugat-Európában. A fiatalok tüntetnek, és azt üzenik, hogy nem elég 2050-es célszámokat lobogtatni, most kell valódi és hatékony lépéseket tenni! - húzta alá a Magyar Szocialista Párt alelnöke, Szanyi Tibor.
„Nagy örömömre szolgál, hogy az MSZP 2019-es európai parlamenti választási programja és az általam kezdeményezett Okosfalu program összhangban vannak e törekvésekkel” - mondta a szocialista EP-képviselő. Az előbbi külön „klímapolitika - befektetés a jövőbe” fejezete konkrét kérdéseket vet fel és keres konkrét megoldási javaslatokat is kínál. Az általam kezdeményezett és EU-szinten sok éves közös munkálkodást maga mögött tudó Okosfalu koncepció pedig egy átfogó, fenntartható keretet biztosíthat mindenkinek, de főleg a fővárosokon és nagyobb városokon kívül élőknek. Összefoglalva, a kezdeményezés lényegében a technológia vívmányainak vidéki kiterjesztését jelenti, mindezt fenntartható módon megvalósítva, azaz az EU falvainak és kisvárosainak nyújt gyakorlati segítséget és ösztönzést.
 
 
 
Sajnálatos, hogy míg az EU-ban hosszútávú célokat, programokat és forrást rendelünk a klímaügy mellé – természetesen a tagállamokból álló Európai Tanáccsal egyetértésben –, ugyanezen tagállamok rövid-távú, álságos hazai politikai érdekek okán nem mindig támogatják a fenntartható átmenetet. Szavak szintjén igen, gyakorlatban nem teljesen. Magyarországon ez még rosszabb, ahol a Kormány uszítást, az EU-s források teljes pályás lerohanását és lenyúlását, az oktatás és a szociális ellátás szinte teljeskörű elhanyagolását valósítja meg. „Miniszterelnök úr! Kezdjenek el tenni a saját barátaik anyagi jövője helyett az környezetünk megmentéséért! Mi eddig sem dőltünk hátra, most azonban itt az ideje, hogy a magyar kormány is reagáljon!” - húzta alá a szocialisták alelnöke.
 
 
 
Európai szintű megoldások és azonnali tagállami válaszok kellenek a globális kihívásokra! Mi, szocialisták és demokraták egyetértünk abban, hogy az ökológia fordulatot csak akkor érhetjük el, ha a fiatalokat és a szociális elemeket helyezzük a középpontba, és ha passzivitás helyett végre aktívan kezdjük alakítani a jövőnket. Az MSZP ezért dolgozik.
 
 
Szanyi Tibor
Az MSZP Európa Parlamenti képviselője