mszp.hu | Külföld | közlemény
2017. december 13. 22:24

Szanyi Tibor: Orbán Viktor ismét a magyar emberek szociális jogai ellen hadakozik

Szanyi Tibor: Orbán Viktor ismét a magyar emberek szociális jogai ellen hadakozik
Az európai parlamenti képviselők a mai plenáris ülés során a november 17-én aláírt szociális pillér végrehajtásáról is vitáztak. A göteborgi csúcstalálkozón az uniós intézmények és a tagállamok aláírták a szociális pillérről szóló nyilatkozatot, most pedig a pillér gyakorlati megvalósításán van a sor mind a Bizottság, mind pedig a tagállamok részéről.
„Az Európai Bizottság már megkezdte a munkát, és egy sor jogalkotási és nem jogalkotási kezdeményezést terjesztett elő. Azonban azoknak az eszközöknek a többsége, amelyekkel konkrét eredményeket lehet elérni a pillérben meghatározott jogok vonatkozásában, a tagállamok kezében van” - mondta el Szanyi Tibor, EP-képviselő.
 
„Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent az európai jogok szociális pillére, hisz az abban szereplő 20 alapjog mindegyikét tekintve siralmas a helyzet nálunk. Göteborg óta pedig már számon kérhető az Orbán-kormány is”- tette hozzá a szocialista politikus.
 
Orbán, a szociális jogok drasztikus leépítésének európai bajnoka, azt követően írta alá a pillérről szóló nyilatkozatot, hogy azt nem rég még brüsszeli támadásnak nevezte, amellyel az Unió adópolitikai jogköröket akarna elvenni Magyarországtól. Erről természetesen szó sincs, ugyanakkor valós képet ad, hogy Orbán mennyire is kívánja megerősíteni az európaiak, így a magyar emberek szociális jogait. „Magyarország e téren sem számíthat sok jóra a Fidesztől, amelynek gazdaságpolitikája nagy részben arra épül, hogy olcsó munkaerővel és alacsony fokú munkavállaló-védelemmel igyekszik nemzetközi nagyvállalatokat csábítani az országba. A számonkérés azonban érkezik, és nem csak az Európai Bizottság, de leginkább a magyar választók képében”- hangsúlyozta az EP-képviselő.
 
„Az MSZP és az európai baloldal tisztában van a szociális pillérbe foglalt jogok megvalósításának fontosságával, és képes annak kivitelezésére is. Nincs is más alternatíva, hiszen ha továbbra is megtagadják a magyar emberek minőségi oktatáshoz és képzéshez fűződő jogait; a gyermek megfizethető, jó minőségű neveléshez és gondozáshoz való jogát; a méltósággal élhető élethez szükséges minimumjövedelemhez és öregségi nyugdíjakhoz való jogot; vagy a megfizethető egészségügyi ellátáshoz való jogot, Magyarország el fog sorvadni. Magyarországnak, a magyar fiataloknak, nyugdíjasoknak, munkavállalóknak és munkanélkülieknek, közmunkásoknak és gyerekes családoknak a jövője múlik ezen. A Fidesztől és Orbán Viktortól azonban ezt biztosan nem fogják megkapni” -  tette hozzá Szanyi Tibor.