mszp.hu | Külföld | sajtószabadság
2015. november 25. 09:05

Szanyi Tibor: Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy teljes mértékben semmibe veszi a sajtószabadságot és a köz tájékoztatáshoz való jogát

Az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciója megütközéssel szembesült azzal, hogy múlt csütörtökön, november 19-én a magyar miniszterelnök – aki a Politico e heti számában büszkén nevezte magát igazi populista vezetőnek, minden helyi és külföldi sajtó képviselőjét kizárta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott közös budapesti sajtótájékoztatójáról. Csak a kormány által szigorúan ellenőrzött Nemzeti Televízió és a Magyar Távirati Iroda lehetett jelen. A meg nem hívott, de érdeklődő sajtómunkásokat, úgymint az RTL Klub képviselőit egyszerűen kiutasították a Parlament épületéből, azzal a kétes indoklással, hogy korábban "illetlenül" viselkedtek és egyébként is az esemény célja egy közös nyilatkozattétel, semmint sajtótájékoztató. A megdöbbentő és egy demokráciában megengedhetetlen eset az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén is napirendre fog kerülni.

Úgy tűnik, hogy Orbán "illiberális" autokráciájában főszabállyá váltak az ilyen elfogadhatatlan, a magyar állampolgárok közügyek átláthatóságához való jogát korlátozó gyakorlatok. Mi, európai szocialisták ragaszkodunk a sajtószabadság alapvető elvéhez, mely mindenkit megillet az összes tagállamban. Különösen most, mikor a vezető politikusok olyan kulcsfontosságú biztonsági kérdéseket vitatnak meg, mint a terrorizmus elleni küzdelem és az ukrán válság. Az S&D frakció továbbra is éberen figyeli és kritikus marad az Orbán rezsimmel szemben, ahogy minden más olyan próbálkozással szemben is, ahol ezen elvek megsértésére tesznek kísérletet - húzta alá Szanyi Tibor. Az információhoz való hozzáférés jogával élni kívánó európai polgárok és az újságírók, akik szabadon kívánják gyakorolni foglalkozásukat ezentúl is számíthatnak aktív támogatásunkra - emelte ki a szocialista EP-képviselő.