mszp.hu | Külföld | klíma egyezmény
2016. október 04. 13:02

Szanyi Tibor szerint a klíma egyezmény egy hatalmas lehetőség

Szanyi Tibor szerint a klíma egyezmény egy hatalmas lehetőség
Az Európai Tanács után az Európai Parlament is ratifikálta a Párizsban kötött klíma megállapodást Strasbourgban. Ezzel Európai Uniós szinten hivatalosan is kötelezettséget vállaltunk a megállapodás céljainak elérése elősegítésére.

„Sokan úgy gondolhatják, hogy egy kötelező érvényű megállapodás korlátokat jelent az aláíró országok számára, azonban inkább lehetőségként kell azt kezelni. A megállapodás a célszámokat igen, de a megvalósítás mikéntjét nem részletezi, így a lehetőség mellett felelősséget is ad a csatlakozó országoknak.” - mondta Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő.

 A párizsi megállapodás történelmi jelentőségű az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az éghajlati szempontból semleges globális gazdaságra való áttérésben. Az Európai Parlament képviselői sürgetik a Tanácsot és az egyes tagállamokat, hogy legkésőbb 2016 végéig tegyék meg a kellő lépéseket az uniós és nemzeti megerősítési folyamat befejezése érdekében.

„Nem szabad félvállról venni ezt az ügyet, hisz itt nem csak egyszerűen környezetünk megóvásáról van szó, hanem fejlesztésekről, munkahelyek megőrzéséről, foglalkoztatás bővítéséről” - hívta fel a figyelmet a szocialista képviselő.

***

Szanyi Tibor ma reggeli másik közleménye a világ táplálkozási- és élelmezésbiztonságáról szólt:

Globális kihívások megoldására csak egy egységes EU képes

A világ táplálkozási- és élelmezésbiztonságáról folytattak vitát a képviselők az Európai Parlament hétfő esti plenáris ülésén. Szanyi Tibor szerint a kérdés megoldása előtt az Európai Unió viszonylatában kell több ügyet is rendbe tenni.

Az alultápláltság és az éhezés 2030-ig megtörténő felszámolására törekednek a nemzetközi szervezetek és a kormányok. Mindezt el lehet érni termelékenység növeléssel, a fenntartható és éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó mezőgazdasággal és élelmiszertermeléssel. Kifejezett célként jelenik meg a nemzetközi szervezetek ajánlásaiban a gyermekéhezés felszámolása, mely az EU területén is megtalálható, ezért Szanyi Tibor szerint a problémamegoldást a saját házunk táján érdemes kezdeni.

„A Bizottság igen nehéz helyzetben lehet, ha csak az EU tagállamainak statisztikai adatszolgáltatási trendjét nézzük. A magyar kormány először a szegénységgel kapcsolatos statisztikai adatokat kezdte egyre hiányosabban közölni 2010 óta, majd egyszerűen megváltoztatta annak számítási módszerét. Ezzel elfedik a hátrányos helyzetű családok, éhező gyermekek kilétét, így a helyzet megoldása is sokkal nehezebb. A változtatások nyugdíjasokat sem kíméli, hisz őket sorra „remek helyzetben” találja a Központi Statisztikai Hivatal”- mondta Szanyi Tibor.

A képviselő szerint gyermekekre és nyugdíjasokra vonatkozó egységes európai statisztikai számítások kötelezővé tétele segíthetne megszüntetni ezt a vérlázító gyakorlatot.

A szocialista EP-képviselő aláhúzta továbbá, hogy az élelemhez való hozzájutást nagyban befolyásolja annak adótartalma is. „Az élelmiszerek adótartalma az EU tagállamaiban jelentős eltéréseket mutat, Magyarország listavezető a 27százalékos teherrel, míg vannak 0 százalékot kivető országok is. A magas adóteher nem csak mélyíti a szegénységet és nehezíti az élelemhez való hozzáférést, hanem az adóteher-különbségek révén jelentős mértékű az áfacsalás is az EU-ban. Azonban erre is van megoldás, mégpedig egy EU szintű élelmiszer adóharmonizáció. A világméretű kihívások tehát adottak, de az EU csak egységesen tud fellépni ezekkel szemben!”- tette hozzá a szocialista képviselő.