mszp.hu | Külföld | közlemény | Agrárgazdaság
2018. május 29. 17:49

Szanyi Tibor szerint a mezőgazdaság jövője az okos megoldásokban rejlik

Szanyi Tibor szerint a mezőgazdaság jövője az okos megoldásokban rejlik
Az élelmiszer-ágazat és a mezőgazdaság jövőjével kapcsolatban vitáztak az Európai Parlament képviselői. Az időzítés azért is fontos, mivel a Közös Agrárpolitikát (KAP) érintő stratégiát decemberben, míg a 2021-2027-es költségvetési ciklus számait pedig májusban már ismertette az Európai Bizottság. A KAP esetében, egy magyar sikerről is be kell számolni az ún. Dorfmann jelentésben.
„Nagyon fontosnak tartom, hogy stratégiai szempontból is áttekintsük a KAP jövőjét az új pénzügyi ciklus előtt, hisz ez az az ágazat, amely minden egyes EU polgárt érint, mindenki érdekelt egy egészséges élelmiszert előállító, fenntartható rendszerben. A mezőgazdaságban, vidéki életben érintett lakosoknak viszont az is fontos, hogy a rendszer legyen egyszerű és támogassa az új technológiák bevezetését, legyen az termelési, szociális vagy környezeti technológia” – mondta Szanyi Tibor.
 
Kiemelten meghatározó, új elemként jelenik meg a bizottsági javaslatban az okos falvak és az okos technológiák témaköre; ezeket az új eszközöket ez a jelentés tovább erősíti. Bizakodásra ad okot, hogy Phil Hogan, az agráriumért felelős európai biztos mellett Violeta Bulc közlekedésügyi-, Corina Cretu regionális - és Mariya Gabriel digitális ügyekért felelős európai biztosok is elkötelezettek az okosfalvak mellett. Szanyi Tibor sikeres, 2016-os „okosfalvak” projektje után közös rendezvény keretében indult el az „Okosfalvak” EU akció. Tematikus munka indult el az eszköz minél hamarabbi elindítása érdekében, nyilatkozat született négy főigazgatóság bevonásával (Bledi- nyilatkozat) és az „okosfalvak” bekerültek az Európai Bizottság hivatalos stratégiai anyagaiba és most a Dorfmann jelentésbe is.                        
 
„A vidéki térséget megmentő, ún. okosfalvak program sikeres kivitelezése és a vidéki területek hatékony fejlesztése érdekében az kell, hogy a rendelkezésre álló források hatékonyabban legyenek összekötve. Egy integrált-, több alapból finanszírozott-, és beruházást ösztönző megközelítés szükséges. Olyan második pillérre van szükségünk a KAP-on belül, amely össze van kötve a többi, vidéki térséget érintő alappal. Igenis különítsünk el más alapokból, például a regionális alapból, 5-10%-ot az okosfalvak komplex fejlesztésére!” – húzta alá a vitában Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.