mszp.hu | Belföld, Külföld | közlemény
2018. május 30. 14:22

Szanyi Tibor szerint az újabb pénzügyi keret, növekvő lehetőségeket jelent, de nem mindenkinek

Szanyi Tibor szerint az újabb pénzügyi keret, növekvő lehetőségeket jelent, de nem mindenkinek
Az Európai Bizottság május elején ismertette a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi kerettel, valamint az Európai Unió saját forrásaival kapcsolatos javaslatait. Ezek egyértelműen a kijelölték a soron következő tárgyalások alapjait, mellyel kapcsolatban az Európai Parlament képviselői is kifejtették álláspontjukat.
Egyrészről a következő pénzügyi keret az Unió tiszta és pozitív jövőképét kell, hogy tükrözze, másrészt reagálnia kell az uniós polgárok szükségleteire, aggodalmaira és várakozásaira is. A vitához Szanyi Tibor EP-képviselő a Közös Agrárpolitikán (KAP) és az „okosfalvak” kezdeményezés fontosságának hangsúlyozásán keresztül járult hozzá.
 
„A Brexit negatív pénzügyi hatásainak ellenére biztosítani szükséges a legalább maival megegyező mértékű KAP költségvetést. A javasolt többéves költségvetési számok nem csak az élelmiszerbiztonság- és a gazdálkodás jövőjét veszélyeztetik, hanem a kohéziós politika egészét és az innovációk előre törését sem segítik elő. Még időben vagyunk, hogy elkerüljük a nagyobb károkat, hogy a szolidaritást és a progresszív pénzügyi beruházásokat ösztönözzük. Olyan új és integrált megoldásokra van szükségünk, mint az „okosfalvak” program” - emelte ki a szocialista EP-képviselő.
 
A KAP megfelelő finanszírozása mellett tudjuk biztosítani, hogy az okos beruházások és technológiai innovációk új üzleti modelleket alakítsanak ki, például olyanokat, amelyek a végfelhasználókra digitális gazdálkodási megoldásokra fókuszálnak. Ezen okos beruházások generációs megújulást, képzést- és képességfejlesztést ösztönöznek, környezeti előnyökkel járnak.
 
„Elkerülve a re-nacionalizálást és megnövelve a tagállami hozzájárulást a közös költségvetéshez, a KAP-ot – és azon belül a második pillért – úgy kell összekötni más alapokkal, hogy azok okos beruházásokat ösztönözzék. Mindezt úgy, hogy a néhány tagállamban meglévő szemtelen lopásokat – mint amit például a magyar kormány is művel –, végleg kivezessük a rendszerből! A következő hónapok döntései alapjaiban fogják meghatározni az Unió jövőjét!” - mondta Szanyi Tibor.
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21