mszp.hu
2017. november 16. 09:56

Szanyi Tibor szerint hatékonyabbá tehető a fejlesztési források rendszere

Szanyi Tibor szerint hatékonyabbá tehető a fejlesztési források rendszere
A fejlesztési források felhasználhatósága szempontjából fontos témával foglalkoztak az Európai Parlament képviselői az e heti plenáris ülésen. A gazdasági, társadalmi és a területi kohéziót szolgáló forrásokkal kapcsolatban az Európai Bizottsági számos technikai módosítását javasolt, a kohéziós programok finanszírozásának naprakésszé tétele céljából.

„Aktualizálásról beszéltünk, így a technikai kiigazítás mellett konkrét tartalmi ügyre is felhívtam a bizottsági és az európai parlamenti kollegák figyelmét” - húzta alá Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő. A területi tipológiák rendszere felülvizsgálatra szorul, az a fejlesztési forrási igények minden szintű kielégítésére most sem alkalmas.

A jelenlegi „jellemzően városi-, köztes- és a jellemzően vidéki régiók” rendszere nem képes kezelni a városok-és falvak közötti feszültséget és az egyre növekvő leszakadást. Olyan jelenségekkel kell szembenéznünk, mint a fejlesztési források falvakba célzott eljuttatásának hiánya, Magyarország esetében a kiemelkedő szintű fejlesztési forrásokkal való visszaélés, illetve a statisztikai torzítások” - emelte ki a szocialista képviselő.

„A leszakadást növeli például az, hogy EU szinten külön „város kategória létezik, míg „falu” nem. Ezért a vidéki közösségeknek kialakított kezdeményezések – mint például az általam indított „okos falu” – megvalósítása érdekében is át kell alakítani a tipológiai kategóriákat. Éppen ezért javaslom, hogy a Bizottság indítson konzultációt az érintett főigazgatóságok bevonásával, figyelembe véve az Eurostat által indított „Tercet” kezdeményezést. Mindezzel felkészülhetünk a következő pénzügyi időszak kihívásaira, mindazonáltal itt az idő, hogy végre tegyünk le az asztalra egy komplex tervet és biztosítsunk elegendő időt a vitára - zárta Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.