mszp.hu | Belföld, Külföld
2018. július 03. 09:21

Szanyi Tibor: szocialista siker az EU ÁFA-rendszerének átalakítása

Szanyi Tibor: szocialista siker az EU ÁFA-rendszerének átalakítása
Az uniós ÁFA-rendszer az egységes piac fontos eszköze és nagyban hozzájárult az EU-n belüli kereskedelem előmozdításához. Mivel azonban a tagállamok közötti kereskedelem adóztatásának jelenlegi rendszere már nem volt képes lépést tartani a gazdaság globalizációjával és digitalizációjával, az Európai Bizottság javaslatot tett az irányelv módosítására.
Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő az erről szóló európai parlamenti jelentés előadója, az Európai Parlamenten belüli konstruktív együttműködés példájának nevezte az előkészítő munkát a Gazdasági és Monteáris Ügyek Bizottsága (ECON) tegnap este folytatott vitája során.
 
„Az EP-n belül nagy egyetértés van abban, hogy a jelenlegi ÁFA-rendszer szétaprózottsága komoly akadályt jelent az egységes piac megfelelő működése előtt, ezért van szükség uniós szintű szabályozásra, amely biztosítja az egyenlő bánásmódot valamennyi tagállam számára. Ennek fontos eleme például, hogy a tagállamok közötti kereskedelem adóztatására vonatkozó ÁFA-rendszer a rendeltetési hely szerinti tagállam adóztatásán alapuljon” - húzta alá Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő.
 
„Előadóként a legfontosabb szempont számomra annak hangsúlyozása volt, hogy a kedvezményes adómérték alkalmazása a végső fogyasztók javára és a KKV-k támogatására történjen. Az ÁFA-kedvezmények kiválóan alkalmazhatóak szociális vagy környezetvédelmi célok megvalósítására, de ahogy azt a jelentés is kiemeli, a kedvezményes adómérték megállapítása semmiképpen nem használható káros vagy luxus termékek esetében” – hangsúlyozta az MSZP alelnöke.
 
Szanyi Tibor hozzátette: „Fontos azt is kiemelni, hogy a jelentés által támogatott javaslat nem korlátozza a tagállamok jelenlegi rugalmasságát az ÁFA megállapításában. Éppen ellenkezőleg: harmonizált és kevésbé korlátozó szabályokat vezet be például azzal, hogy ahelyett, hogy kiegészítené azon áruk és szolgáltatások már így is hosszú jegyzékét, amelyekre kedvezményes adómértéket lehet alkalmazni, egy negatív listát vezet be. A negatív listán szereplő árukon és szolgáltatásokon túl - jellemzően egészségkárosító termékekről van szó, valamint szocialista kezdeményezésre környezetszennyező és luxus termékekről - a tagállamok maguk dönthetik el mit akarnak kedvezményes kulcs alá tenni.”
 
Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottsága (ECON) szeptemberben szavaz az előkészítő tárgyalások és bizottsági vitákon elhangzottak szerint a frakciók többségének támogatottságát élvező jelentésről.