mszp.hu | Külföld | energetika energia
2016. december 13. 11:36

Szanyi Tibor: Tiszta energia Magyarországon?

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén vitatta meg az Európai Bizottság nyolc elemből álló „Tiszta energiát mindenkinek” csomagot. Szanyi Tibor szerint e kérdést viszont egy új oldalról meg kell közelítenünk: „Fontosnak tartom, hogy ne csak EU szinten legyenek stratégiák, hanem tagállami szinten is megfelelő ütemben haladjon a végrehajtás.

Nem csak, hogy lassan fejlődik a magyar megújuló-energia szektor, de közben Magyarország kormánya kétes atomerőmű-építési szerződéseket is köt Oroszországgal. A magyar példa kétszeresen is „piszkos”: nem csak a radioaktív termelés maga, de a szerződési körülmények is kérdésesek. Így már többször is arra kértem az Európai Bizottságot, hogy a tagállami végrehajtások során és konkrétan ebben az ügyben is karakteresen lépjen fel.” - mondta el a szocialista EP-képviselő.

A csomag vitája során a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciója sürgette, hogy az energiaszegénység felszámolása erőteljesebben jelenjen meg. Szomorú példa, hogy Kelet- Magyarország légterében néhány héttel ezelőtt elképesztő mértékű károsanyag szintet mértek. A magyarázat hamar meg is született: az ott lakó, mély-szegénységben élő emberek átálltak a kézi tüzelésű rendszerekre, elégetve azokban minden éghető anyagot, például ruhát, műanyagot is.

Magyarország szempontjából szintén kiemelten fontos a csomag azon pontja is, amely a fejlett alternatív tüzelőanyagok előállítását ösztönzi, amellett, hogy az élelmiszer alapú bioüzemanyagokkal kapcsolatos célszámok fokozatos csökkentését is előírná. „Megítélésem szerint súlyosan aggályos az élelmiszer alapú bioüzemanyagokkal kapcsolatos mintegy 50%-os célszám-csökkentés, mivel a gabona-övezetben a felesleget nyugodtan lehetne használni bioüzemanyag előállításra. Ne felejtsük el, hogy a gabona szállítása 500 km felett már jelentős energiaköltséget és környezetterhelést jelent, ezért ezeket jobb helyben feldolgozni, ezzel egyúttal jelentős mennyiségű takarmányt és más hasznos terméket is előállítva” - emelte ki Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.