mszp.hu | Külföld | közlemény
2018. február 06. 14:52

Szanyi Tibor: Újabb akadályokat számolt fel az EU a tagállamok közös piacán. Védjük meg e sikert a Fidesztől!

Az Európai Parlament a mai napon szavazott a területi alapú tartalomkorlátozás, vagyis az ún. ’geo-blocking’ elleni fellépésről.
Mit jelent ez a gyakorlatban az európai állampolgárok számára? Nagyobb szabadságot és több lehetőséget az online vásárlások alkalmával, hiszen az új rendelet értelmében a kereskedők ezentúl nem korlátozhatják indokolatlanul termékeikhez, szolgáltatásaikhoz való hozzáférést a vevő állampolgársága, lakóhelye, vagy székhelye alapján.
 
Az olyan fogyasztói sérelmeket orvosolja ez a rendelet, mint például a weboldalakhoz való hozzáférés területi alapon történő megtagadása, a vásárlás és a kiszállítás visszautasítása, valamint a fizetéssel kapcsolatos okok miatti megkülönböztetést. Ugyanakkor ez nem jelenti a kereskedők büntetését, hiszen azok, akik nem céloznak határokon átnyúló piacokat, nem kötelesek áruk vagy szolgáltatások területükön kívüli szállítására. Mindössze lehetővé kell tenniük, hogy a belső piacon belül mindenki ugyanolyan feltételek mellett vásárolhassa meg azokat, mint a saját tagállamuk állampolgárai (pl. felvehessék a kereskedő telephelyén).
 
Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő a rendelettel kapcsolatban elmondta: „Ez egy fontos lépés a belső piac kiteljesedése szempontjából. Az áruk és szolgáltatások szabad mozgását gátló újabb akadálytól szabadultunk meg, ez pedig nagyobb választékot, sok esetben alacsonyabb árakat és nagyobb jogbiztonságot jelent majd az online vásárlók számára.”

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21