mszp.hu | Belföld, Külföld | okosfalvak
2017. május 19. 18:45

Szanyi Tibor: Végletek vidéken

Szanyi Tibor: Végletek vidéken
Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő a ma tartott Európai Ifjúsági Akciónap kereteibe illesztve mutatta be az EU „okosfalu” koncepcióját az MTA VIII. Falukonferenciáján, Pécsett.
Az „okosfalu” koncepció egyik sarkalatos kérdése, miként lehet vonzóvá tenni a falusi életet a fiatalok, főként ifjú gazdák, vállalkozók és gyermekeik számára? Az utóbbi években rengeteg erőfeszítés nyomán rengeteg Európai tapasztalat halmozódott fel e téren, de ezek megosztása esetleges. Magyarországon is az internetes szolgáltatások elérhetősége, az oktatás és a közlekedés állapota állítja a legnagyobb akadályokat, így a kisebb falvakban lassan megszűnnek a munkahelyek, sőt, sokszor még a remény is.
 
Szanyi Tibor kezdeményezése nyomán az EU (Bizottság) még az idén felméri az európai falvak újjáélesztéséhez szükséges teendőket, eszközöket és módszereket, különösen, hogy a 2021-től átalakuló európai pénzügyi keretek alkalmassá váljanak a vidéki lakosság életkörülményeinek lényeges javítására. "Az EU 2014-től 2020-ig ívelő hétéves pénzügyi időszaka sajnos igencsak hét szűk esztendőnek mutatkozik a magyar falvak szempontjából, minthogy a magyar kormány szinte egy fillért sem ad a kistelepüléseknek az EU-pénzekből falufejlesztési célokra. Ezen fogunk változtatni"- húzta alá az MSZP EP-képviselője.
 
"A fiatalok manapság már serdülőkorban eltávolodnak falusi lakhelyüktől, s amint valami használható szakma kerül a birtokukba, azonnal külföldnek veszik az irányt. Ezért pusztul a magyar vidék. El akarjuk érni, hogy a fiatalok a modern szolgáltatások egyre nagyobb hányadát pont úgy tudják elérni a falvakban, mint a nagyobb városokban. Nem ördöngösségekről, hanem mentorokról, szervezőkről, de főleg tapasztalatcseréről van szó, hiszen bővülő európai pénzügyi eszközpark áll rendelkezésre, ám ezek használata gyenge színvonalú."- tette hozzá Szanyi Tibor.