Szavak mellett tettekre is szükség van - Országgyűlés

Szavak mellett tettekre is szükség van

Harangozó Tamás azt mondta: Rogán Antal vasárnapi beszéde után úgy tűnik, a Fidesz szerint sem elfogadhatóak a Gyöngyösi Márton által vázolt eszmék.

Nem elég azonban szavakban elhatárolódni, tettekben is szükség van rá - tette hozzá, majd emlékeztetett egy a Rogán Antal által a Jobbikkal kötött 2006-os együttműködésre. Idézte a miniszterelnök Jobbiknak adott parlamenti válaszát is, amelyben Orbán Viktor uniós kötelezettséggel magyarázta a halálbüntetés visszaállításának megvalósíthatatlanságát.

Tartsák politikai karanténban az ordas eszmék hirdetőit és felejtsék el a Horthy-korszak felélesztését - javasolta Harangozó Tamás a kormányoldalnak.

A kormánypártok beavatkoznak a környező országokban a választásokba

Ujhelyi István arról beszélt, hogy nem volt olyan választás az elmúlt két és fél évben a környező államokban, amibe a jelenlegi kormánypártok ne avatkoztak volna bele.

Kiemelte: a legutóbbi romániai önkormányzati választásokon a Fidesz és Kövér László házelnök által támogatott két kis párt együtt ért el annyi szavazatot, mint az Magyar Polgári Párt négy évvel korábban, az RMDSZ 55 ezerrel tudta növelni szavazóinak számát. "Orbán Viktor miniszterelnök pávatánca egy gusztustalan násztánccá változott a Nyirőt, Szálasit éltető neonácikkal, amikor tavaly tavasszal a (...) házelnök közpénzből kívánta az újratemetést megszervezni" - fogalmazott, hozzátéve: ez legalább annyira álságos, és hazug, mint Rogán Antal napirend előtti hozzászólása. Szerinte a kormánypártok olyan házszabályt hoztak, hogy az egyes ellenzéki frakciók ne tudják megkerülni az együttműködést.

Mikor csökken a távfűtés díja Miskolcon?

Simon Gábor a 70 ezer távfűtéses lakásban élő miskolci lakos ügyében szólalt fel. A helyi szolgáltató ugyanis egy beruházással növelte a megújuló energia felhasználását, így elvileg lehetőség lenne a távfűtés árainak csökkentésére. Ismertette azt is, hogy az árak meghatározása azonban már nem önkormányzati, hanem központi állami hatáskör, ezért azt kérdezte a kormánytól, hogy mikor csökkenhet a távfűtés díja Miskolcon?

Késésben van a kormány a trafik-pályázatokkal

Tóth Csaba a trafiktörvény kapcsán kérdezte a kormányt. Szerinte a november közepén kiírt pályázatok nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, a kormány késésben van és kidolgozatlanok a feltételek is.

Orbán tárgyalás helyett harcol

Harangozó Gábor szerint a miniszterelnök harcolni ment Brüsszelbe a legutóbbi uniós csúcstalálkozóra, mert két és fél év alatt sem jutott el addig, hogy szövetségeseinkkel nem harcolni, hanem tárgyalni kell.

Meddig fizetnek többet a Szombathelyre utazók?

Ipkovich György arra hívta fel a figyelmet, hogy a Budapestről Szombathelyre, vasúton utazók drágábban veszik a menetjegyet, mint az ugyanilyen hosszú szakaszon, de az ország más pontján utazók. Mint mondta, ennek az az oka, hogy ezt a vonalat a MÁV Start, és a GYSEV közösen üzemelteti. Arra várt választ: az itt utazók hátránya meddig marad fenn?

Mi lesz az alapítványi fenntartású intézményekkel?
    
Sós Tamás az alapítványi iskolák jövő évi működésével kapcsolatos szabályokat hiányolta. Milyen jogszabály rögzíti majd a működéshez szükséges pénzeszközöket, mi lesz a számítás módja, esetleg közvetlen bérfinanszírozás várható az állami intézményekkel azonos módon? - sorolta kérdéseit a szocialista képviselő, aki ezen intézmények hátránykompenzáló munkájára hívta fel a figyelmet.

Új Ptk.

Lendvai Ildikó  "kőkonzervatívnak", életidegennek és családellenesnek nevezte a KDNP javaslatát, amely szerinte 700-800 ezer létező, de házassággal meg nem erősített család elismerését vonja kétségbe.

Steiner Pál a vitában kifogásolta, hogy az élettársi kapcsolat a kötelmi jogba kerül, ahol franchise-szerződéseket is szabályoznak. "Ha nem tetszik az apának a gyerek, akkor az hibás teljesítés lesz?" - kérdezte.