mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. április 18. 14:11

Szavazást indít az MSZP EP-képviselője az uniós források felhasználásáról

Szavazást indít az MSZP EP-képviselője az uniós források felhasználásáról
A választópolgárok kezébe tenné a döntést az MSZP azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi védekezésre vagy feleslegesnek tűnő beruházásokra költenék inkább az uniós forrásokat.
A választópolgárok kezébe tenné a döntést az MSZP azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi védekezésre vagy feleslegesnek tűnő beruházásokra költenék inkább az uniós forrásokat – erről Ujhelyi István, a párt európai parlamenti képviselője számolt be szombaton, a közösségi oldalán közvetített sajtótájékoztatóján.
 
 
A szocialista politikus rámutatott, hogy az Európai Unió hatékonyan cselekszik a veszélyhelyzetben és a „kormányzati hazugságokkal” szemben minden lehetséges eszközt a tagállamok rendelkezésére bocsájt a hatékonyabb védekezés érdekében. Ujhelyi emlékeztetett, hogy az EU mentőcsomagjaiban legalább 12 olyan eszköz, illetve program van, amelyet Magyarország is igénybe vehet és amely segíti a járvány elleni védekezést, valamint a gazdaság helyreállítását, illetve a bajba jutottak megsegítését.
 
„Az egyik ilyen lehetőség, hogy a magyar kormány szabadon átcsoportosíthatja azokat az uniós forrásokat, amelyeket korábban ugyan más célokra kért és kapott, de most ettől függetlenül minden egyes centjét a védekezésre fordíthatja. Csak az a kérdés, hogy az Orbán-kormány hajlandó-e ezeket az összegeket most átcsoportosítani és felesleges látványberuházások, oligarcha-barátoknak előre odaígért projektek vagy elhalasztható programok helyett olyan azonnali fejlesztésekre, illetve szociális juttatásokra költeni, amelyek hatékonyan segítik a járvány elleni harcot” – fogalmazott Ujhelyi István.
 
Az MSZP európai politikusa bejelentette: online szavazást indított annak érdekében, hogy a választópolgárok közvetlenül is véleményt mondhassanak arról, ők mire költenék inkább a felszabadult uniós forrásokat. Ujhelyi a saját képviselői oldalán létrehozott szavazás során (elérhetősége: ujhelyi.eu/koronavirus) öt olyan uniós projektet mutat be példaként, amelyet a kormány – ha akarja, akkor – átcsoportosíthat a koronavírus elleni védekezésre.
 
Ilyen például az közel kétmilliárd forint, amely jelenleg „nemzeti kastély- és várprogramra” áll rendelkezésre, vagy az a tizenhárom-milliárd forint, amelyet a Miniszterelnökség költhetne el kormányzati kommunikációra, de szerepel a felsorolásban egy tizenegymilliárdos összes is, amelyet bürokráciacsökkentésre használhatna a kormány, most azonban akár lélegeztető-gépek beszerzésére is elköltheti az EU jóváhagyásával.
 
Ujhelyi István a közösségi oldalán tartott tájékoztatón emlékeztetett: az Európai Parlament a héten nagy többséggel fogadott el egy olyan átfogó állásfoglalást, amely a koronavírussal szembeni intézkedéseket és elvárásokat tartalmazta, többek között egészségügyi-, szociális- és gazdasági javaslatokat.
 
Az MSZP politikusa szerint szégyen, hogy a Fidesz EP-képviselői ezt a csomagot nem támogatták a szavazáskor, csak azért, mert a dokumentum a jogállami passzusok között kifogásolta a Fidesz által áterőszakolt felhatalmazási törvényt és annak diktatórikus szándékát. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy miközben Orbán Viktor és pártja folyamatosan támadja az Európai Uniót, addig az európai közösség csak az elmúlt időszakban 400 milliárd forintnyi forrás áthangolt felhasználását engedélyezte Magyarország számára.
 
 
Budapest – 2020-04-18