2012. február 10. 10:37

Száz éve született Darvas József

Ma lenne száz éves Darvas József író-politikus, aki 1912. február 10-én látta meg a napvilágot Orosházán.

Élete a XX. század lenyomata: három testvérével együtt nehéz sorban nevelte őket egyedül maradt cseléd édesanyja, mégis tanítóképző főiskolát végzett, majd sikertelenül próbált végzettségének megfelelő állást találni. Szociográfiai írásaiban, a népi írókhoz csatlakozva, a szegénységet kutatta, az okokat kívánta feltárni, míg később a politikai pályára érve a megoldásokat kereste. Tőle származik − 1937-es művének címéből önálló életre kelve − a „legnagyobb magyar falu” jelzős szerkezet Orosházára vonatkoztatva. 1973 decemberében hunyt el Budapesten, a Kerepesi temetőben nyugszik. Életművét, munkásságát Orosházán állandó kiállítás mutatja be, nevét irodalmi emlékház és alapítvány őrzi.

Az MSZP Orosházi Szervezete megdöbbenéssel értesült arról, hogy Orosháza Város Önkormányzata semmilyen hivatalos formában nem kíván megemlékezni erről az évfordulóról. Dancsó József fideszes polgármester bizonyára fél attól a témától, amit városunk jelese annak idejében annyit kutatott: fél a szegénységtől, fél a szegényektől. Pedig az a politika, amit helyben és a Parlamentben gombot nyomogatva folytat, sajnos ide juttatta újra Orosházát. A szociálpolitikai támogatások megnyirbálásával, a kevés gazdagot támogató és a sok-sok embert sújtó egykulcsos adórendszerrel, az elszabadult devizaárfolyammal és benzinárral − a sor hosszan folytatható − mind-mind a szegénységet növeli.

Orosháza Dancsó József vezetése alatt immár nemcsak megállt a fejlődésben, hanem vissza is fordult. Épp a minap mondtak le 650 millió forint megnyert uniós forrásról, amellyel az intézményeinket fejleszthettük volna, korábban pedig visszamondtak 750 millió forintot, amelyből a fürdőt lehetett volna tovább fejleszteni, és fedett uszodát építeni.

Dancsó Józsefnek nem kellett Kossuth Lajos (MEZGÉ), nem kellett József Attila (Református iskola), ugyanígy eldobta Eötvös József és Czina Sándor nevét, sőt, Kossuth szobra sincs már az eredeti helyén, a főtéren, ki tudja mikor és hova fog kerülni.

Ezzel ellentétben − milyen őrült gondolkodásmódra vall! − Dancsó József aktív közreműködésével és szavazatával díszpolgár lehet Orosházán „Vitéz Jákfai” Gömbös Gyula K.u.K. vezérkari tiszt, fasiszta miniszterelnök, akinek életét tekintve semmi köze sincs városunkhoz, és akinek elhunytakor Adolf Hitler gyászünnepélyt rendezett.

Dancsó József szégyellje magát! Darvas József emlékét pedig megőrizzük.

 
MSZP Orosházi Szervezete elnöksége