Blikk
2012. szeptember 20. 09:37

Százezreket riaszthat el a regisztráció

A legtöbb embernek valóságos tortúra lesz a választási névjegyzékbe való feliratkozás! – állapítható meg a választási eljárásról szóló törvényjavaslatból.

Nem sokan úszhatják meg ugyanis az ehhez szükséges bumlizást. Lehet ugyan az interneten, az ügyfélkapun keresztül is feliratkozni a névjegyzékbe, ám ezt jelenleg csak a választópolgárok 16 százaléka tehetné meg. Így közel további 7 millió embernek kellene regisztrálnia a kormányzati portálon. Ezt azonban csak személyesen lehet, vagyis el kell fáradni valamelyik okmányirodába vagy kormányhivatalba, hacsak nem rendelkezik minősített elektronikus aláírással.

Akinek nincs internete, vagy nem akar az ügyfélkapuval bajlódni, annak lesz szűk két hete arra, több mint hét-nyolc hónappal a választás előtt, hogy levélben regisztráljon  a törvényjavaslat szerint.

A többség vélhetően személyesen fog feliratkozni a jegyzőnél. Mivel ez csak munkaidőben tehető meg, ha másképp nem oldható meg, el kell kéredzkedni a munkahelyről. A leghátrányosabb helyzetben ezúttal is a kistelepülésen élők lesznek, ahol nincs jegyző. A választópolgár utazhat a szomszéd településre, ha részt akar majd venni a választáson.

A szakértők szerint ez a procedúra elég lehet arra, hogy néhány százezer, főleg kistelepüléseken élő embert elriasszon a választástól.

– A választási regisztráció olyan macerát jelent, amely néhány százezer embert távol tarthat a szavazástól, akik egyébként az utolsó pillanatban mégis elmennének voksolni. Ezek zömmel a kistelepülésen élő, csalódott és kiábrándult választók, akik vélhetően nem a jelenlegi kormánypártokra szavaznának – mondta a Blikknek László Róbert, a Political Capital elemzője.

A választási regisztráció nem csak a választópolgároknak okoz pluszfeladatot, hanem óriási terheket ró majd az apparátusra, és sokba is kerül. Jövő augusztusban több mint nyolcmillió levelet fognak kiküldeni a választóknak, hogy kérjék, vegyék fel őket a névjegyzékbe. Másfél hónappal a választás előtt ismét több millió levelet postáznak az addig regisztráltak részére. Ez az óvatos becslések szerint is több százmillió forintba kerülhet majd, nem beszélve a néhány millió többlet munkaóráról, amely a hivatalokra hárul.

– Van egy jól működő választási névjegyzék. Teljesen felesleges felváltani egy másikkal, ráadásul a feliratkozáson alapuló lista hibás adatbázist eredményezhet, amely hibákhoz, elírásokhoz vezethet – vélte Tóth Zoltán választási szakértő.

A kormánypárti törvényjavaslat szerint csak azok vehetnek részt a 2014-es választásokon, akik legkésőbb 15 nappal a szavazás előtt regisztráltatják magukat.

K. D.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/szazezreket-riaszthat-el-a-regisztracio-2109941