2012. szeptember 26. 12:26

Szegény önkormányzatok!

„Az IMF megállapodás feltétele, hogy 40 százalékkal csökkenteni kell a közszféra dolgozóinak számát, nyilatkozta Varga László, szakszervezeti vezető. Ez 600.000 közszolgát érinthet.”  Jelentette ki Halmi József, megyei alelnök tegnapi sajtótájékoztatóján. Bár a kormány képviselői már nyilatkoztak, hogy 6-8 ezer főt érint a létszámcsökkentés, majd meglátjuk...


Januártól az önkormányzati rendszer teljesen átalakul, felállnak a járási hivatalok. A járási hivatalok, azaz, a diktatúra egyik intézménye. Két ok miatt állítja fel a Fidesz: azoknak az embereknek állást biztosítanak, akik nem indulhatnak 2014-ben az országgyűlési választáson az országgyűlés létszámának leépítése miatt. Indokolatlan kis járások és nagy járások jönnek létre. Azt a célt fogja szolgálni, hogy a Fidesz által kinevezett politikai komisszárok felügyeljék az önkormányzati rendszert és a Fidesznek óhaját-sóhaját teljesítsék.

Megdöbbentő, hogy a Fidesz, aki rendszerváltó párt és az egyik nagy vívmányának tartotta a rendszerváltás idején az önkormányzati rendszert, ő építi le az önkormányzati rendszert. 1000 milliárdot meghaladó volt a tavalyi költségvetés, ami mára már csak 600 milliárd, azaz 400 milliárddal kevesebb. A 400 milliárd forintos pénzkivonás, azonban sokkal több, mint ami a feladatátvállalás miatt indokolt lenne.

Látjuk az oktatási rendszernél is, hogy elviszi az iskolákat, de a működtetést otthagyja. Maga a szakmát fogja finanszírozni, de a fenntartást nem fogja finanszírozni.  

Emellett az első beterjesztés óta van egy módosítás, amelyben még további több 10 milliárd kivonása történik meg, ami a szociális szférát érinti. Pl. az önkormányzatoknál a házi segítségnyújtás területén 25.000 forinttal lett kevesebb a normatíva/fő, mint tavaly. Kíváncsiak vagyunk, hogy az egyházaknál vajon meghagyják- e a magas szorzót ugyanazért a szolgáltatásért, ugyanazért a feladatért? Az önkormányzatoktól folyamatosan von le, pedi az egyik legnagyobb feladatuk a szociális ellátás.
 
Januártól a 2000 lakos alatti települések nem működtethetnek önállóan hivatalokat. Lesznek összevonások, 2000 települést érint ez, emiatt is egy komoly létszámleépítés várható.

A bentlakásos intézményeknek is annyira lecsökkentették a támogatását, hogy mindenhol várható egy jelentős létszámleépítés.
A tudatosságot látható az önkormányzatok ellehetetlenítésében, miközben 80 fideszes országgyűlési képviselő ül a Parlamentbe. Vajon mivel veszik meg őket, hogy meg tudják szavazni? Kósa úr felháborodott, hogy nincsen hitellehetősége az önkormányzatoknak, az a Kósa úr, aki a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki az önkormányzati törvény egyik beterjesztője, kidolgozója volt. És mégis képes saját maga alatt vágni a fát. Kinyilatkozta, hogy 2014-ben országgyűlési képviselő akar lenni, de addig Debrecen 100-szor csődbe mehet, mert nincs lehetőség.

Hivatkozik a kormány a 2008-as IMF megállapodásra. Ebben egyetlen intézkedés érintette a közszférát az előző kormány idejében, hogy megszüntette a 13. havi juttatást. Ha nem szünteti meg, akkor létszámot kellett volna leépíteni. A szocialista kormány arra törekedett, hogy az embereknek munkahelye legyen, és ezért inkább a pluszjuttatást szüntette meg, és a munkahelyeket megtartotta.  

Ez a kormány megszüntetett minden juttatást, a gazdagoknak pénzt adott, a szegényektől elvett, és közben egy bizonytalan légkört teremtett.  

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több ezer embert fog érinteni a közszférában történő leépítés újra.