2011. április 18. 17:21

Szégyen és gyalázat: amikor már a hivatástudat is bűn

Lassan egy éve, hogy Orbán Viktor és Pintér Sándor nagyobb anyagi, illetve társadalmi megbecsülést ígért a rendőröknek és két héten belül jelentősen javuló közbiztonságot az országnak. Sajnos ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a kormány megszegte ígéreteit.Az elmúlt hónapokban - miközben a rendészeti szervek költségvetése az Orbán-kormány felelőtlen gazdaságpolitikája következtében csökkent - a biztonságérzet drasztikusan romlott. Ahelyett, hogy a kormány tagjai szembenéznének a realitásokkal és valódi válaszokat adnának az égető társadalmi problémákra, minden erejüket a kritikus hangok elnémítására fordítják: az állományt titkosszolgálati eszközökkel figyelik, provokálják, a kormány ellen tüntetőket megfélemlítik.

A Belügyminisztérium ma átlépte a Rubicont és megtette az első lépést a rendőrségi állomány moráljának végleges és visszafordíthatatlan szétzúzására. Ma Pintér Sándor belügyminiszter visszavonta Ármós Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány vezetői megbízását. Bár a főkapitány úr felmentését hivatalosan a belügyminiszter nem indokolta, az ok mégis kézenfekvő. Ármós Sándor esküjéhez és főkapitányi hivatásához híven az ellehetetlenülő költségvetési feltételek mellett legjobb tudása szerint igyekezett biztosítani a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság működését. Egyetlen bűne az volt, hogy nem volt hajlandó hazudni annak az állománynak és annak a lakosságnak, akikért felelősséget visel. Nem úgy, mint a Belügyminisztérium vezetői, akik két hónap után sem hajlandóak érdemi információt adni sem a sajtó, sem az országgyűlési képviselők részére, hogy pontosan mely rendészeti szervektől, mekkora összegeket vontak el.

Véleményünk szerint nem az a probléma, ha a költségvetési nehézségekről szóló információk napvilágot látnak. Sokkal inkább az, hogy az első félév végére a rendőrség és minden rendészeti szerv (kivéve persze a TEK-et) működése megbénulhat, vagy egyszerűen a hivatásosok bérét sem tudják kifizetni. Előre szólunk: a hivatásos állomány szerzett jogainak elvétele és a rendvédelmi szervek működésének ellehetetlenítése együtt beláthatatlan tragédiák sorának bekövetkezésével fog járni! Akkor vajon kit fognak indoklás nélkül meneszteni? A teljes hivatásos állományt? A magyar állampolgárokat? Nem. Akkor egyetlen leváltandó marad: a kormány és az őt támogató felelőtlen politikai pártok.

Harangozó Tamás,
az MSZP országgyűlési képviselője