mszp.hu | Belföld
2022. március 07. 21:06

Szégyenteljes, ami Iványi Gáborral és egyházával történik!

Szégyenteljes, ami Iványi Gáborral és egyházával történik!
Szégyenteljesnek nevezték az Egységben Magyarországért képviselői azt, ami Iványi Gáborral és egyházával történik, és ostorozták a forint mélyrepülését hétfői sajtótájékoztatójukon a Parlament előtt.

Hangsúlyozták: az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikáját csak kormányváltással lehet helyrehozni.

A tájékoztatót az után tartották, hogy a kormánypárti képviselők nem jelentek mg a Parlament Költségvetési Bizottságának hétfői ülésén, így az ellenzék nem tudta napirendre vetetni törvényjavaslatát arról, hogy az állam rendezze fennálló tartozását az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség felé.

Mesterházy Attila, az MSZP képviselője azt mondta: az orosz-ukrán háborús konfliktus rávilágít arra, hogy az emberek szociális és humanitárius helyzetével foglalkozó szervezeteket a mindenkori kormánynak nem gyengítenie, hanem erősíteni kellene.

A forint szabadeséséről azt mondta: az azért baj, mert a magyar fogyasztók fogják megfizetni. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Banknak lépnie kell a forint védelme érdekében; érdemes lenne akár az Európai Központi bankhoz is fordulni segítségért, ha az MNB nem tud eredményt elérni.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitikán változtatni kell, „ehhez pedig egészen biztosan kormányváltásra van szükség. (...) Mi ezért dolgozunk, és remélhetőleg ez április 3-án be is következik; és akkor egy sokkal kiszámíthatóbb, stabilabb, hitelesebb és ezért nagyobb bizalmat gerjesztő gazdaságpolitikát folytathat Magyarország, a magyar kormány.”

„Orbán kormánya alkalmatlan bármilyen válságkezelésre” – jelentette ki Varju László, a bizottság DK-s elnöke.

Mint mondta, a legszegényebbek a legelesettebbek látják kárát annak, ami Iványi egyházával történt: hogy „egy állami attak eredményeként egy egyház támadás alá kerül és bántják annak vezetőit”, sőt az állam nem fizeti ki az adósságát az egyház felé.

Iványi a tájékoztatón a hatalommal való visszaélésnek nevezte, hogy – miután a magyar kormány megvonta felekezetétől az egyházi státust és a strasbourgi emberi jogi bíróság ítélete ellenére 2016 óta mintegy 12 milliárd forintos adósságot halmozott fel az egyházzal szemben –, fegyveres adóhivatali ellenőrök rohanták meg őket indokolatlanul egy 3 milliárd forintos adótartozás miatt.

Mint mondta, minden adót készek kifizetni, az adótartozást pedig „játszva teljesíthetik” a kormány adósságából.

„Az a kérdésünk, hogy remélhetjük-e azt, (...) hogy egy szabad országban élhetünk és szolgálhatjuk a hazánkat azon a területen, ahol igazán verseny nincs sem egyházi, sem világi szervezetekkel. Mi ott tartunk fenn iskolákat, hajléktalanszállókat, végzünk utcai szociális munkát, és minden eszközzel, tanulással és sporttal küzdünk a hajléktalanság ellen” – hangsúlyozta.

Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta:az, hogy rá lehetett törni az ajtót fegyveres NAV -os sokkal Iványi egyházára, „jól mutatja, hogy a hatalom nemcsak gőgös, de rendkívül cinikus és igazságtalan”.  Kiemelte: Iványi egyháza éppen ott tevékenykedik, ahol az állami szolgáltatások „szinte egy az egyben hiányoznak” az Orbán-kormány alatt.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik képviselője „történelmi mulasztásnak” nevezte, hogy a Fidesz-kormány nem csatlakozott az eurozónához.  Elmondta: a szlovákok és a szlovének biztonságban vannak az eurózóna biztonságában, de a román lej, a cseh korona és a lengyel zlotyi is jobban teljesít a háború okozta válságban, mint a magyar forint.

A kormányváltás egyik meghatározó feladatának nevezte, hogy a létbiztonság mellett a gazdasági, társadalmi és szociális biztonságot is megadja az új kormány.