2011. március 08. 10:31

Szekeres Imre: a kormánynak van lehetősége az üzemanyagárak csökkentésére

Szekeres Imre napirend előtti felszólalásában két olyan ügyről kívánt szólni, melyek a napokban egyre inkább foglalkoztatják a közvéleményt. Mint mondta, mindkét ügy kihat az emberek mindennapi életére, és mindkét esetben lenne lehetősége a kormányzó többségnek a változtatására.

A szocialista képviselő kifejtette: ma reggel arról szólnak a híradások, hogy immár valósággá vált a 400 forintos üzemanyagár. A politikus hozzátette: Horvátország úgy védekezik, hogy csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. Ennek megfelelően a magyar Országgyűlés előtt is van egy törvényjavaslat, mely azt célozza, hogy Magyarországon is csökkenjen az uniós minimumra a jövedéki adó, melynek kiesést a többletként befolyó áfából lehetne finanszírozni.

Szekeres Imre úgy véli, így a 40-50 forinttal is csökkenhetne az üzemanyag ára.

A képviselő második témájáról szólva elmondta: csodálkozik azon, hogy a Fidesz energetikai ügyekben jól felkészült szakértőinek köreiben olyan javaslatok előkészületei zajlanak, melyeknek súlyos következményei lehetnek. A kifogásolt javaslatok között említette Szekeres Imre, hogy a jövőben hamarabb ki lehetne kapcsolni a nem fizető fogyasztóknál az energiaellátást és az ügyfélkapuk számának csökkentésével a kormány megnehezítené a problémás ügyek intézését, illetve szólt még a az egységes tarifarendszer megszüntetésének szándékáról.

A politikus kitért a különadók kérdésére is. Mint mondta, azokat az érintett vállalatok már 80 százalékban áthárították, és ha az eddigi korlátokat is lebontják, akkor nem kétséges, hogy a maradékot is áthárítják az emberekre.