mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. május 02. 10:51

Szekeres Imre: Megingott Magyarország biztonsága

Szekeres Imre: Megingott Magyarország biztonsága
A honvédségben zajló kirúgási hullámról, a hirtelen kinevezésekről és a megmagyarázhatatlan vezérkari átszervezésekről, valamint Magyarország nemzetközi megítéléséről is beszélt dr. Szekeres Imre, korábbi honvédelmi miniszter, az MSZP Közgazdasági Tagozatának elnöke az ATV péntek esti Egyenes Beszéd című műsorában.

„Több találgatást hallottam egy nap leforgása alatt. Személyes ellentéteteket, anyagi ütközéseket, sok mindent. Teljesen érdektelen” – kezdte véleményének kifejtését Szekeres Imre. Hozzátette, teljes „összevisszaság, átgondolatlanság”, szinte paródia az, ami zajlik a honvédségben. Kiemelte, négy év alatt már a negyedik Honvédségi vezérkari főnököt nevezik ki, ezeknek a döntéseknek a következménye pedig az, hogy megingott Magyarország biztonsága. Ezt a hétköznapi életben nem feltétlen lehet érezni, de fontos lenne feltárni a biztonsági kockázatokat, tette hozzá.

Szekeres Imre elmondta, ha egy érdemi kockázatelemzést elvégeznek Magyarországon, akkor két dolog kiemelkedne, az egyik a légtér ellenőrzés és védelem fontossága, a másik azoknak a különleges műveleti erőknek a kifejlesztése, amely elsőlépcsős védelmet tudnának biztosítani. „Ezzel szemben összevissza nyilatkoznak, beszélnek és szeretném, a legnagyobb hadititkot elárulni, semmit nem váltanak be belőle” - foglalta össze a volt honvédelmi miniszter a helyzetet.

A szocialista politikus kiemelte, 2010-ben az elfogadott költségvetés 357 milliárd forintot biztosított katonai kiadásokra. „Jött a kormányváltás, majd 4 évig ’11, ’12, ’13, ’14 összesen 250 milliárdot fordítottak évente. 2019-re érte el azt a reálértéket a katonai költségvetés, ami 2010-ben volt. Hangsúlyozni szeretném, egy gazdasági válság közepette. Azóta pedig itt a piros, hol a piros játékot játszanak” – részletezte a problémát. Elmondta, megnézte a zárszámadást, 2020-ban a tervezett költségvetés 36%-át elvonták. 2021-ben 44%-át, majd a beígért pénzek 1/3-át és majdnem felét. „Magyarul, beszélnek, de alig csinálnak valamit, és ez azért baj, mert megy az idő, egyre drágább minden és a kockázatok nőnek” – emelte ki a legnagyobb gondot az MSZP politikusa.

Böröndi Gáborról elmondta, jó véleménye van róla, kreatív, innovatív katonaként ismerte meg 4 évnyi közös munka után. Hozzátette, „irtózatos nagy a felelőssége, hogy ilyen körülmények között, hogyan tud változást generálni, mert egyébként a körülmények elfogadhatatlanok”. 

Azzal kapcsolatban, hogy a NATO főtitkára össze is hívta már a legutóbbi alkalommal a NATO-Ukrajna bizottsági ülését, attól függetlenül, hogy Szijjártó Péter mit nyilatkozott, Szekeres Imre elmondta, ez azt jelenti túlléptek Magyarországon. Ettől függetlenül ott lehet az ülésen Szijjártó Péter, mert a NATO tagja az ország, de abba nem szólhat bele, hogy ez létrejön-e vagy sem. „És ez megint egy súlyosabb ügy, mint ami a mindennapi hírekben pörög. Itt van mellettünk egy nagy ország. 41,5 millió lakossal, a Krím nélkül is. Európa második legnagyobb területű országa. Elemi érdekünk lenne velük a jó viszony. Főleg akkor, amikor egyfajta önvédelmi harcot folytatnak” – emelte ki a korábbi honvédelmi miniszter. Hozzátette, ezzel szemben a magyar kormány nem így viselkedik. Sőt, a kormánynak tárgyalnia kellene arról az ukrán kormánnyal, hogy szeptemberben ne lépjen életbe például a nyelvtörvény. A magyar kormánynak nem kellene fegyvert szállítani, nem kell lőszert szállítania, de együtt kellene működnie Ukrajnával. „Itt lesznek mellettünk. Magyarországnak 7 szomszédos országa van, ebből 4 a NATO tagja, 1 az Európai Unióé, 2 nem. Szerbia és Ukrajna. Elemei érdekünk, hogy jó viszony legyen” – zárta gondolatai Szekeres Imre.

Kapcsolódó párttagok