Szekszárd is pirosra váltott

Piros lett a divat Szekszárdon is. A Tolna fővárosába érkező országjáró roadshow, a kormányváltó erők három megyei képviselőjelöltje, valamint a NŐK A VÁLTOZÁSÉRT mozgalom aktivistái újabb nagyvárost hoztak mozgásba.


Harangozó Tamás és Heringes Anita mosolyogva vonult végig Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölttel és a piros sálas akciójával is sikeres Gurmai Zitával a szekszárdi városközponton. A jókedvre meg is volt az okuk, hiszen több száz, többségében piros sálat viselő nő haladt mögöttük a szikrázó márciusi napsütésben.


A tapintható kormányváltó hangulatot a pár tucat fideszes ellentüntető távolról sem tudta elrontani, pedig egészen közel engedték őket a kormányváltó menet végállomásához, az uniós pénzből felújított Babits Mihály Művelődési Központ bejáratához.

A 600 fős színháztermet csurig töltő szimpatizánsok nem csak a szabadtéri programról távozhattak optimistán. Olyan jelöltek beszédeit hallhatták ugyanis, akiknek Orbán Viktorral és helyi kinevezettjeivel ellentétben igazi mondanivalója van Magyarországról, benne Tolna megyéről.


Heringes Anita a paksi paktum kapcsán például arról beszélt, hogy a kérdés a Tolna megyéből élők számára az, hogy paprikás krumplit fognak főzni az idetelepülő 3-4000 szakember számára, esetleg szállásolni fogják őket vagy a szakértelmük birtokában ők maguk lesznek a bővítés előmozdítói. „Ha megválasztanak, én minden erőmmel azon fogok dolgozni, hogy a szakemberképzés minél előbb elkezdődjön itt a térségben” – vázolta elképzeléseit.

„A változás elkerülhetetlen. Április hatodika a kormányváltás napja lesz!” – nyitotta beszédét Harangozó Tamás. Már ez a mondata is hangos tapsot és ovációt váltott ki a közönségből. Hát még az, amelyikkel a szekszárdi nőket és a fáradhatatlan Gurmai Zitát köszöntötte…


Aztán arról beszélt, hogy nagyon nehéz a dolga a mai ellenzéknek. Nem azért, mert finoman szólva nem felénk lejt a pálya, mert egyoldalúan átírták a választási törvényt, mert nem engedték, hogy kirakjuk a plakátjainkat az utcán, mert minden nap azért dolgoznak, hogy az átlagember még azt se vegye észre, hogy kampány van, hiszen egy kormánynak mindig az a jó, ha nem hallhatják meg az emberek a kritikát és még csak nem is azért, mert olyan viszonyok vannak a médiában, amilyenek – mondta.

Hanem azért – folytatta – mert csak 5 percet kaptam. És hát azért mégiscsak a trafikmutyi fővárosában vagyunk, és ha nekem csak azt kéne elmondanom, hogy az elmúlt négy évben mennyi disznóság történt itt, mennyi sérelem, fenyegetés, elnyomás és megfélemlítés érte az embereket ebben a városban és környékén, akkor egy évig kellene itt lennünk.

A közönség ekkor elcsendesült, és egy pillanatra talán mindenki az elvett esélyeire, és a már elveszettnek hitt reményre gondolt. Harangozó azonban azonnal zúgolódást váltott ki, mert elmesélte, hogy a rendezvény előtt összetalálkozott az ellentüntetőket kivezénylő Horváth Istvánnal (azzal a fideszes politikussal, aki a trafikbotrány kirobbanásakor lebukott a titkos szekszárdi hangfelvétellel), és a sajtó előtt kihívta egy nyilvános képviselőjelölti vitára ám ezt csípőből elutasította.

Horváth a „nem” válaszát csak azzal volt hajlandó kibővíteni, hogy álkérdésekre nem válaszol, különben is beszéljenek helyette az eredményei. Az eredményekről szólva Harangozó Tamás emlékeztetett, hogy az a Babits Művelődési Háznak a felújítását, amelyben most a kormányváltók gyűlése zajlik, még a szocialista képviselőasszony, Halmai Zsuzsanna járta ki annak idején, és a Fidesznek végül még ahhoz is nagyon össze kellett szednie magát, hogy az általa kiválasztott haveri cég ne tegye tönkre teljesen a beruházást. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor is olyan kórházat adott át nemrég Szekszárdon, amelyhez a forrásokat az MSZP-kormányok alatt szerezte meg a város.

Még mindig a „drága” Horváthnál maradva szólt arról is, hogy a minap a helyi rádióban volt szerencséje meghallgatni ellenfelét, aki végig békéről, szeretetről meg nemzeti összefogásról beszélt, és hogy neki mennyi baloldali meg liberális barátja van és így tovább. „Hát ne csináljunk már úgy, mintha Horváth István most indulna először a választáson, mintha nyolc éve nem lenne képviselő, mintha nyolc éve nem ő lenne Szekszárd polgármestere, mintha a trafikügy nem történt volna meg ebben a városban!” – csattant fel.

Ekkor felidézte annak a trafikosnak az esetét, akitől azért vették el a dohányárusítási jogát, mert nem gyűjtött elég kopogtatócédulát a Fidesznek 2010-ben. Nagyon nagy tapsot kért Foránszki Róbertnek az azóta többször is megtett bátor kiállásáért, és meg is kapta azt.


Ne csináljunk úgy, mintha nem Horváth István és a Fidesz vezette volna be az ingatlanadót ebben a városban, amely megkeseríti az itteni lakók és vállalkozók életét – folytatta Harangozó. Megszűnő munkahelyek, dráguló kenyér, dráguló tej – sorolta most már a gondoka.

És ne csináljunk úgy, mintha Horváth István nem szavazta volna meg a kétharmados hatalom minden egyes intézkedését, amely az önök életét megkeserítette. Ezeket mind személyesen szavazta meg Horváth István, ezért ő nem Szekszárd képviselője a Parlamentben, hanem a Fidesz képviselője Szekszárdon.

És végül ne tegyünk úgy, mintha nem kéne megint attól tartani, hogy ha kinyitjuk a szánkat, akkor mi fog történni velünk vagy a családunkkal, hogy kirúgnak a munkahelyünkről, hogy elveszik még azt is, amink van.

„De mi nem félünk. Nem félünk, mert ahogy kezdtem, a változás elkerülhetetlen és ha mindenki elmegy szavazni aki változást akar, akkor itt Szekszárdon, Tolna megyében, és az egész országban április hatodikán minden demokrata, minden büszke európai magyar egyszerre fogja kiáltani: győztünk! Hajrá kormányváltás, éljen Szekszárd, éljen Tolna megye!” – zárta beszédét Harangozó Tamás.