mszp.hu | Belföld
2022. február 01. 17:45

Szelényi: Az elmúlt egy évben 17 kisvárosi kórháznyi dolgozó tűnt el az egészségügyből

Szelényi: Az elmúlt egy évben 17 kisvárosi kórháznyi dolgozó tűnt el az egészségügyből
Minden magyar ember, aki megfordul rendelőkben, láthatja az alulfinanszírozottság komoly tüneteit.

Nem csak az alacsony fizetések miatt mennek továbbra is külföldre az egészségügyiek – erről beszélt dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetjének szakértője kedd reggel a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

„17 darab kisvárosi kórházra való egészségügyi dolgozó hagyta el a pályát (…) Nem az orvosok adják a többségét ezeknek az embereknek, hanem nővérek, esetleg technikai, irodai dolgozók, akik fontos részei az egészségügyi rendszernek” – emlékeztetett Szelényi.

Az orvos szakértő nem értett egyet a felvetéssel, hogy ez a megingás ne lenne látványos a rendszeren belül. „Mindenkinek vannak személyes tapasztalatai arról, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene” – mutatott rá.

Elmondta, azért mennek a magyar közegészségügyből folyamatosan vagy a magánegészségügybe vagy külföldre továbbra is, mert nyomasztó az alulfinanszírozás, rosszak a munkakörülmények és megalázó a félkatonai parancsuralmi rendszer, amiben dolgozni kell.

Hangsúlyozta, szükség van az egészségügy reformjára, de ez egy két évtizedes, ciklusokon átívelő, szervezési, gazdasági és képzési projekt. Azon túl, hogy nem lehet megélni a fizetésből és nálunk a legrosszabbak a feltételek, nem lehet már a régiónkból, legfeljebb néhány még szegényebb országból érkezett bevándorlóval enyhíteni a helyzetet.

„A romániai fizetések most már utolérték a magyar fizetéseket, és ott komoly egészségügyi reform zajlik, a rezidensektől kezdve a dolgozók fizetésén keresztül a kórházak rendbetételéig. Látszik, hogy ott van politikai akarat az egészségügy fejlesztésére. (…) A régióban sem vagyunk versenyképesek bérekben, tehát ha lehet inkább átugorják Magyarországot azok, akik az Unióban szeretnének munkát vállalni: itt a legrosszabbak a körülmények. Tehát most itt a 3. világ jöhet csak szóba sajnos” – mutatott rá az MSZP egészségügyi kabinetjének szakértője.