mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 29. 10:29

Szelényi Zoltán: A szaktárca feladata lenne, hogy vonzóvá tegye az egészségügyi rendszert

Szelényi Zoltán: A szaktárca feladata lenne, hogy vonzóvá tegye az egészségügyi rendszert
Az egészségügyi rendszer egyre nagyobb humánerőforrás hiánnyal küzd, ez pedig a rendszer egyik legfőbb problémája. Az orvosok, ápolók és egyéb szakdolgozók fokozatosan hagyják el a pályát, nyugdíjba mennek, sokan pedig a kiszámíthatóbb és biztosabb életút miatt külföldre távoznak.

További komoly probléma, hogy sok esetben a frissen végzett hallgatók már eleve be sem lépnek a rendszerbe, vagy ha mégis, akkor igyekeznek minél előbb a magánegészségügy felé navigálni, hiszen ott sokkal jobbak a kilátásaik.

A Belügyminisztérium – mint az egészségügyért felelős szaktárca – azt az álláspontot képviseli, hogy az ellátás minősége rajtuk kívülálló dolog és kizárólag az egészségügyi dolgozók felelőssége, hogy miként működtetik a rendszert.  A minisztérium tehetne az erőforrás-ellátottság javításáért, ami nemcsak a dolgozók bérezését jelenti, hanem a munkakörülmények javítását és a társadalmi megbecsültséget is.

Az orvosok körében komoly visszatetszést kelt, hogy a minisztérium blokkolóórákkal próbálná az orvosokat a munkaidő keret szigorú betartására sarkallni, pedig a kollégák jelentős része már így is bőségesen túllépi a 40 órás munkaidőkeretet.

Ez tovább növelné a már eleve is meglévő bizalmi válságot, hiszen a két éve hatályba lépett egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény lehetővé teszi, hogy az egészségügyben dolgozókat előzetes figyelmeztetés nélküli megfigyelhessék, amely indokolatlan és félelemkeltő. 

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője