mszp.hu | Belföld
2023. október 12. 12:42

Széleskörű bérrendezésre van szükség, az MSZP támogatja a MASZSZ követelését

Széleskörű bérrendezésre van szükség, az MSZP támogatja a MASZSZ követelését
A Magyar Szakszervezeti Szövetség javasolja, hogy a dolgozók járulék- és adómenetesen kapjanak 100 ezer forint egyszeri kompenzációt a reálbér-csökkenés kompenzálásaképpen. Az MSZP a dolgozók érdekeit képviseli, így támogatja a követelést, sőt, további lépéseket kezdeményezünk!

A kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következményeit minden magyar a saját bőrén érzi: elszállt élelmiszer- és energiaárak, folyamatosan csökkenő reálbérek, elértéktelenedett nyugdíjak. Míg a magas keresetűek fizetése emelkedett, az alacsony bérből élők ezt nem mondhatják el magukról. Egyre csökkenő vásárlóerő, elértéktelenedő forint és megemelkedett árak, ezekkel kell megküzdenie a dolgozóknak.

Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy teremtse meg a MASZSZ kérésének fedezetét és ne a mikro-, kis- és közép- vállalkozásokra hárítsa az ott dolgozó alacsony jövedelmű munkavállalók bérfejlesztésének terhét, hiszen a kormány az elhibázott gazdaságpolitikájával már eddig is számos problémát okozott a munkavállalóknak és a kisvállalkozóknak.

Az MSZP szerint itt az ideje, hogy a kormány végre segítsen az embereknek is, ne csak a Fidesz közeli vállalatoknak. Javaslatunk szerint 8%-os fizetésemelésre van szükség, beleértve a minimálbért és a garantált bérminimumot is, a reálkereset-csökkenés ellensúlyozása érdekében. Kezdeményezzük továbbá a minimálbér adómentessé tételét és a mediánbér alatti bérek adóterhének csökkentését. A Magyar Szocialista Párt szerint 2024-ben be kell vezeti hazánkban is az európai minimálisbért, ez a 875 euró 400 forintos euróárfolyammal számolva 350 ezer forintot jelentene havonta.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok