Szélessávú internetet mindenkinek!

A Szocialisták és Demokraták európai parlamenti képviselőcsoportjának határozott célja, hogy 2020-ra az Unió minden polgára hozzáférjen legalább 30Mbps sávszélességű internethez, és a háztartások több mint felében elérhető legyen a 100 Mbps sebességű kapcsolat.

Ma az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban szavazott Herczog Edit jelentéséről, így törvényerőre emelkednek a gyors internet-elérést szolgáló változtatások. Herczog Edit szerint a jelentésében vallott célok – bár nagy ugrást jelentenek a jelenlegi helyzethez képest – csak az éppen elfogadható minimumot jelentik. A technológiai fejlődés üteme, az internetre épülő gazdaság térnyerése ugyanis ma még nehezen elképzelhető változásokat tartogat.
 
A Herczog-jelentésben megfogalmazott javaslatok értelmében a gyors internet-hozzáférést biztosító hálózatok kiépítése gyorsabbá, olcsóbbá és egyszerűbbé válik – márpedig egyelőre a hálózatfejlesztés az internet terjedésének gyenge pontja. Az új szabályozás értelmében az energetikai, távközlési és közlekedési hálózatok fejlesztését össze kel hangolni, kihasználva a már meglévő és a tervezett infrastruktúrában rejlő szinergia-lehetőségeket.
 
Az informatikai és kommunikációs technológiák felelnek az Európai Unió bruttó össztermékének 4,5 százalékáért, az éves termelékenység-javulás egyötödéért. Ezek az arányok ráadásul tartósan növekedni fognak. A modern technológiáktól elzárt területek, régiók tartósan leszakadnak – figyelmeztet a képviselő.
 
Herczog Edit szerint a vidékfejlesztés leghatékonyabb módja, ha a szélessávú internetet minden faluba eljuttatjuk. E nélkül ugyanis hamar másodrangú állampolgárokká válhatnak a vidéken élők. Nem csak a munkakeresés, de a tanulás és az ügyintézés, az állampolgári jogok gyakorlása is nagyon nehéz korszerű internet-csatlakozás híján.