2011. március 04. 10:31

Széllel bélelt, de Orbán-csomag

Most lepleződik le Orbán Viktornak és a Fidesznek a szocialista kormányokkal szemben folytatott hazug kampánya: az, hogy feleslegesnek minősítették a szocialista kormányok idején kényszerűségből bevezetett takarékossági intézkedéseket.

A most bemutatott - 500 milliárdot az emberektől elvonni tervező - Orbán-csomag alig tartalmaz konkrét intézkedéseket, döntően csupán határidők szerepelnek benne arról, hogy az egyes területeken meddig kell elvégezni a vizsgálódást és a majdani intézkedések mikortól kerüljenek bevezetésre. A csomagban konkrét reformok nem szerepelnek, csupán pénzelvonásról, azaz megszorításokról van szó, bárhogy is nevezik azokat, amelyekből sajnos a fehérváriaknak is kijuthat - fejtette ki sajtótájékoztatójában Knizse Gyula, a székesfehérvári önkormányzat szocialista képviselője.
 

 1. 500 milliárdos megszorítást tűzött ki célul az Orbán-csomag! Ráadásul főleg azokról a területekről vesznek el hatalmas összegeket, amelyek a legnehezebben élő emberek számára fontosak (nyugdíj-rendszer, gyógyszertámogatás, munkanélküli ellátás).
   
 2. PR szempontokat és az államadósság problémáját helyezi az Orbán-kormány első helyre, holott a gazdaságot kellene erősíteni Magyarországon is; hiszen a gazdaság képes munkát adni az embereknek. Kormányozni nem PR szakértőkkel kellene, hanem közgazdászokkal, gazdasági szakemberekkel.
   
 3. A Széll Kálmánra keresztelt Orbán-csomag nem az emberek valós érdekeit képviselő felelős és racionális intézkedési tervre, hanem az évek óta a Fidesz kommunikációjának fő eszközeként használt érzelmi megközelítésekre és a felelősség áthárítására épül! Ugyanakkor azért kellett elnevezni egy másik politikusról, hogy a történelembe ne Orbán-csomagként kerüljön be!
   
 4. Az Orbán-csomag hallgat arról, hogy az ország gazdaságát a mostani holtpontra a Fidesz kormány előző évi ámokfutása juttatta. A Fidesz útonálló, kalandor politikájával kiszivattyúzta a gazdaságból a növekedés megindulásához szükséges pénzeszközöket és ezzel széles társadalmi rétegek leszakadását indítottal el és a most nyilvánosságra hozott megszorító csomaggal ezt a tömeges elszegényedést fogja csupán stabilizálni.
   
 5. Az Orbán-csomag olyan intézkedéseket hoz, amit képtelenség megvalósítani, olyan diagnózisokat állít fel, amelyek nem igazak és sértik a magyar emberek becsületét: azt állítják, azért van munkanélküliség, mert az emberek nem akarnak dolgozni! Azt állítják, azért magas a táppénzkiadás, mert az embereket táppénzcsalók!


A csomagban ugyanakkor látható az a felismerés, hogy hatékony és céltudatos adósságkezelés nélkül nem lehet gazdaságpolitikát csinálni. Ez egy kicsit kései, de fontos felismerése a kormánynak, kár, hogy csak most jutottak el idáig. A baloldali kormányok egy sor reformot kezdeményeztek, melyek végig vitelét a Fidesz akadályozta meg. A szocialisták viszont most készek az ország és Székesfehérvár érdekeit szolgáló tényleges reformokat támogatni, a legnehezebben élőket sújtó megszorításokat azonban minden törekvésükkel próbálják megakadályozni.

A szocialisták konstruktivitásának bizonyítéka, hogy Székesfehérváron a bérből és fizetésből élő fehérváriak érdekeit szolgáló három baloldali programpont beépítésének többségi jóváhagyása után elfogadtuk a költségvetést - tette hozzá Knizse Gyula.