mszp.hu | Belföld
2020. október 20. 19:29

Szemberebbenés nélkül lenyúlt 100.000 oltást az emberektől a kormány

Szemberebbenés nélkül lenyúlt 100.000 oltást az emberektől a kormány
A már most kiírt influenza elleni védőoltásokat egyszerűen lenyúlta 100.000 magyar embertől a maffiakormány – erről tartott online sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője kedd délután.

Megdöbbent állampolgárok számolnak be arról, hogy az e-receptjüket letiltatta a fideszes haveri maffia. „Ma reggel szembesültem azzal, hogy az influenza elleni oltóanyag e-receptjét a gyógyszertárban visszautasították Orbán Viktor intézkedésére hivatkozva ”– idézte egy csontvelő transzplantált krónikus beteg mai emailjét Bangóné Borbély Ildikó, aki egyébként maga is elment egy patikába vakcinát kérni, de ott is hiánycikk volt. Elmondta, a patikus is a hírekből értesült a védőoltás kormányzati felvásárlásáról, és nem tudta megmondani, mikor kapnak influenza elleni oltóanyagot.

„Fel lehet tenni a kérdést: a járvány középén milyen szakmai szempontok alapján döntött a kormány arról, hogy nem szereznek be nagyobb mennyiséget az oltóanyagból, azonban az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy újra a szakmaiság került háttérbe. (…) Ugyanis egyre több olyan jelzés érkezik a háziorvosoktól, hogy körülbelül fele annyi vakcinát kaptak, mint az előző években” – mondta Bangóné, hozzátéve, az is tény, hogy az elmúlt években messze nem fogytak el a készletek Magyarországon, de más volt a helyzet. Most, hogy elvileg nagy szükség lenne rá és ingyenessé tették mindenkinek, egyszerűen nem elérhető az emberek számára.

A tegnapi hír szerint a kormány a Sanofi teljes magyarországi készletét felvásárolta, így ezt idén már recept ellenében, pénzért sem lehet beszerezni. Ezzel nagyon nehéz helyzetbe kerülnek azok a háziorvosok, akik ezt már felírták azoknak, akik fizettek volna érte, és dühösek az állampolgárok is, ők most újra jelentkezhetnek a háziorvosnál – jellemezte a botrányos helyzetet.

A szocialista politikus elmondta, érthetetlen, hogy mit is csinált a kormány nyáron, a szakemberek jelzése ellenére miért nem küldték szét a világban a „portyázóikat és a fürkészőiket”, és szereztek be minél több vakcinát. „Talán azért, mert a nyáron fontosabb volt az Adrián nyaralni luxusjachtokon”.

„Egyáltalán nem növeli az emberek biztonságérzetét, ha azt láthatjuk, hogy a kormánynak még az influenza elleni oltóanyagot sem sikerült időben és kellő mennyiségben beszereznie” – hangsúlyozta Bangóné Borbély Ildikó, aki szerint az sem szerencsés, ha ebben a helyzetben a miniszterelnök a közösségi oldalán azt posztolja, hogy ő elsőnek adatta be magának a vakcinát.

Elmondta, pártja szerint sok a megválaszolandó kérdés, és a kormány nem kerülheti el a válaszadást. „Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy csak politikai kampánycélokból, sietve, kapkodva találták ki a mindenki számára ingyenes védőoltást úgy, hogy közben a szükséges feltételeket nem biztosították. Ez pedig azt tükrözi, hogy a kormány már a saját szakértői véleményét sem veszi figyelembe (…), ami a jelenlegi helyzetben teljesen elfogadhatatlan”.

„Lett volna ideje a kormánynak a felkészülésre, (…) ha arra használják a nemzeti konzultációt, hogy felmérjék, mennyi ember élne az ingyenes influenza elleni védőoltással, ahelyett, hogy az ingyenes parkolás hasznosságáról kérdezték őket” – emlékeztetett a szocialista képviselő, aki szerint „Ami jár Orbánnak, az jár minden magyar embernek”!