Szembesítés a foglalkoztatás területén

A legnagyobb ellenzéki párt álláspontjaként Veres János, az MSZP megyei elnöke a jelenlegi Fidesz-kormányzat foglalkoztatás ügyében tett ígéreteit és tetteit elemezte a sajtó nyilvánossága előtt.

Statisztikai adatokra támaszkodva kijelentette, hogy 2009-hez képest Magyarországon az összes foglalkoztatottak létszáma alig változott, ezen belül is jelentősen a közfoglalkoztatottak száma növekedett. 2009-hez képest 60 %-kal bővült a közfoglalkoztatottak száma, ugyanakkor az alkalmazottak létszáma csökkent. Ez komoly probléma – jellemezte a kormány tevékenységének eredménytelenségét a képviselő.

Magyarországon nem bővülnek a munkahelyek, nem jön létre az üzleti szektorban újabb foglalkoztatás, és emellett a diplomás munkanélküliek száma is 30 %-kal több, mint 2009-ben volt. Jelentősen romlottak a pályakezdők elhelyezkedési esélye is - mondta.

Minden negyedik pályakezdőnek esélye sincs elhelyezkedni ma Magyarországon. Emellett rendkívül méltánytalan körülmények között kell álláskeresőként tengődniük. Hiszen az átlagos álláskeresés időtartama másfél év, ezzel szemben a Fidesz-kormány jogszabály-változtatással maximum 90 napig támogatja a költségvetésből az álláskeresést. Három hónap után nem kapnak támogatást az álláskeresők, ás általában ötször ennyi ideig tart az állás megtalálása.
 
Miközben nőtt a foglalkoztatottak száma a közfoglalkoztatásban, méltánytalan bérezésre kerül sor ebben a szektorban.

Súlyos probléma a foglalkoztatás területén az is, hogy több százezer aktív munkavállaló kényszerült arra, hogy elhagyja Magyarországot, és külföldön keressen állást. Tragikus a helyzet, - minősítette a képviselő - mert a fiatal, középkorú aktív keresők vándoroltak ki. Esély sem látszik, hogy belátható időn belül hazatérnek, sőt családtagjaikat, barátaikat is külföldre csábítják.

Matolcsy számításai szerint is 500 ezer emberről beszélt a megyei elnök. Sőt mivel valószínűsíthető, hogy ezek a szavazók, nem a Fidesz-kormányzat támogatói, meg is tesz a kormány mindent annak érdekében, hogy megnehezítse a jövő évi választások során szavazatuk leadását.