Belföld | hóhelyzet bizottsági ülés
2013. április 09. 09:07

Szembesítő-jelentés és törvénymódosítási javaslat a katasztrófa helyzettel kapcsolatban

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja belátva, hogy a kormány számára készített belügyminiszteri jelentés teljesen alkalmatlan a kialakult helyzet elemzésére és a tanulságok levonására, illetve az esetleges személyi felelősségek megállapítására, saját szembesítő jelentést készített, amit nyilvánosságra hoz és megküld minden országgyűlési képviselőnek és a kormány tagjainak.

Az anyag nagyon súlyos megállapításokat tesz: kiderülhet, hogy a kormány felelős szervei tételesen törtvényt sértettek, amikor meg sem kísérelték a katasztrófa helyzetek kezelésére előírt szabályokat, eljárásokat alkalmazni, és ezzel maguk is hozzájárultak a kialakult helyzet súlyosságához. Az MSZP frakció a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülésén elhangzó kormányzati válaszoktól függően vizsgálni fogja, hogy szükséges-e akár büntetőeljárás keretében feltárni a vezetői felelősséget.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be a Szabálysértési törvény módosítására is, amely elfogadása esetén, hasonló helyzetekben a közúti torlódások kialakulásért vétkesen felelős kamionsofőrök és a mentési munkákat ellehetetlenítő, a leállósávokat elfoglaló gépjárművezetők kötelező jogosítvány elvételét írja elő.

Dr. Harangozó Tamás
az MSZP biztonságpolitikai ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese,
a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja