mszp.hu | Belföld
2020. március 27. 14:49

Szemfényvesztés helyett valódi segítséget a gazdáknak!

Szemfényvesztés helyett valódi segítséget a gazdáknak!
Az MSZP számára a legfontosabb a magyar emberek biztonsága és egészsége.

A koronavírus elleni védekezés során kiemelten fontosnak tartjuk a dolgozók, így a gazdák védelmét és támogatását is, hiszen az ország érdeke az is, hogy a mezőgazdasági termelés fennmaradjon, a lakossági élelmiszerellátás biztosítva legyen.
 
A bejelentett intézkedések az agrártámogatások kifizetésének előre hozásáról azonban ehhez nagyon kevés, sőt cinikus szemfényvesztés is. A korábbi években ezeket a támogatásokat már áprilisra kifizették. Még 2005-ben is, a késedelmes kifizetések miatti gazdatüntetések idején is április 30-ig kifizetésre kerültek a támogatások.
 
Az eddig ki nem fizetett támogatások folyósítására valóban nagy szükség van, ezért az MSZP azt javasolja, hogy azokat haladéktalanul fizessék ki, úgy ahogy ez a korábbi években is megtörtént, és ne húzzák az időt az uniós kifizetési határidőig, azaz június végéig.
 
Mindezek mellett haladéktalanul át kell számolni a jelentős árfolyamkülönbözetből adódó többletforrásokat a vidékfejlesztési alap tekintetében, és annak terhére új beruházási támogatásokat kell meghirdetni, valamint fel kell gyorsítani a Vidékfejlesztési Program beruházási támogatásainak elbírálását és kifizetését is.
 
A termeléshez szükséges munkaerő biztosítása egyre komolyabb kihívást jelent. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelés aktuális munkafolyamatait nem lehet szüneteltetni, vagy elhalasztani. Az MSZP ennek a problémának az enyhítése céljából azt javasolja, hogy a kormány engedje el az alkalmi- és idénymunka közterheit a járvány sújtotta időszakra.
 
Továbbá fel kell függeszteni a személyes megjelenést követelő adminisztratív eljárásokat, ügyintézéseket, mint például a támogatásokhoz szükséges igazolások beszerzése, a földvásárlás, vagy a bérleti szerződések meghosszabbításához szükséges adminisztratív előírások.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Harangozó Gábor, az MSZP elnökségi tagja

A Magyar Kultúra napja

2022-01-22 10:41

Kapcsolódó párttagok