MTI/mszp.hu
2011. március 21. 15:31

Szemfényvesztés, hogy nőtt az állásajánlatok száma Borsod megyében

Az MSZP szerint szemfényvesztés, hogy miközben februárban kis mértékben tovább nőtt a munkanélküliség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a munkáltatók az előző havinál több új állást ajánlottak fel.

A megyei kormányhivatal munkaügyi központjának hétfői tájékoztatása szerint 0,3 százalékkal emelkedett a munkanélküliség Borsod-Abaúj-Zemplénben februárban a januárihoz képest; a nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta 27,2 százalékot tett ki. A munkaügyi szakemberek ugyanakkor örvendetesnek tartották, hogy a munkáltatók 4600 új állást ajánlottak fel, 650-nel többet, mint januárban, igaz, a legtöbbjük valamilyen támogatási formához kötött - közhasznú, közcélú munka - volt, amelyeket elsősorban önkormányzatok hirdettek meg.

 Erre reagálva Gúr Nándor országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta: szemfényvesztés az álláslehetőséghez jutók számának növekedése. Valójában az álláskeresők többségének nagyon rövid idejű, egy-két hónapra szóló, és mindössze négyórás időtartamú közmunkát ajánlanak fel, ami a megélhetésre nem elég, érdemi tevékenységgel nem párosul - fogalmazott. Véleménye szerint ezt jelzi az is, hogy a támogatási formához kötött állások aránya a korábbi ötvenről több mint 70 százalékra emelkedett.

Megjegyezte: ezek lejártával az embereket "beviszik a segélyezési rendszerbe, 28.500 forintos bérpótló támogatásért, szegénységből mélyszegénységbe, nyomorba taszítva őket". Emlékeztetett arra is, hogy Borsod megyében több mint 80 ezer a regisztrált álláskeresők száma.