mszp.hu | Belföld
2024. március 26. 08:04

Szemléletváltásra van szükség az egészségügyben!

Az Orbán-kormány költi a legkevesebbet az egészségügyre az egész unióban, ezért az MSZP szerint itt az ideje helyre tenni az egészségügy finanszírozását. Az Eurostat adatai alapján az egészségügyre 7,7 százalék az átlagos ráfordítás az unióban, azonban Magyarországon ez az adat csupán 4,4 százalék, amivel hazánk a lista legutolsó helyén áll.
Az MSZP szerint ezért a GDP-arányos egészségügyi ráfordításokat mielőbb meg kell emelni a jelenlegi 4,4%-ról 7%-ra, hogy az egészségügyet ne az összeomlás közeli állapot és az alulfinanszírozottság jellemezze, hanem a magas szintű szolgáltatások, valamint a növekvő gyógyulási arány. Az MSZP emellett a valós költségfinanszírozás alapjára helyezné az ellátást, továbbá rendezné a béreket és a munkakörülményeket is.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány átlagosan 20 százalékos mértékű fizetésemelést ígért az ápolóknak, sokan azonban ennek csak egy töredékét kapták meg.

Komoly probléma az is, hogy a kormány gyakran figyelmen kívül hagyja a szakmai szervezetek véleményét, ezért az MSZP szerint szemléletváltozásra van szükség az egészségügyben, itt az ideje, hogy végre a betegek és a gyógyulás kerüljön a középpontba.

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP Egészségügyi Kabinetének vezetője