Belföld | tűzoltók
2013. május 04. 10:51

Szent Flórián napja alkalmából

Szent Flórián napján, a Tűzoltóság Napja alkalmából elismeréssel adózunk azon emberek előtt, akik élethivatásszerűen vállalták, hogy baleset, tűzvész és egyéb természeti  csapások esetén akár életük kockáztatásával is bajba jutott embertársaik segítségére sietnek. Köszönet érte!

A tűzoltóként szolgálatot teljesítők tiszteletre méltó helytállása és áldozatvállalása nem marad észrevétlen: a tűzoltóság évtizedek óta azon kevés intézmények egyike, amellyel szemben töretlen a lakosság bizalma. Sajnos azonban e kiérdemelt társadalmi elismertség régóta nem tükröződik vissza megfelelően sem az anyagi megbecsülésben, sem a munkakörülményekben.

A Bakondi György fémjelzett átalakítás következtében ma már nemcsak az egyre kevesebbet érő fizetés okozta nehézségekkel és a mostoha munkakörülményekkel, hanem a tűzoltóság szimbolikus eltüntetésére irányuló kísérlettel is szembe kell nézniük a hivatásukra méltán büszke tűzoltóknak. Szent Flórián napján különösen fájó szembesülni azzal a ténnyel, hogy a helyi közösség részét képező tűzoltóságokat egy katonai mintára szervezett, tohonya és a végletekig bürokratikus mamutszervezetbe olvasztották. Ennek során nemcsak a hagyományos tűzoltó egyenruhát vették el, de még a „tűzoltóság” elnevezést is módszeresen törölték. Így lettek a tűzoltó parancsnokságokból  katasztrófavédelmi igazgatóságok, a Központi Tűzoltó Múzeumból Katasztrófavédelmi Múzeum, és még a Tűzoltó Zenekart is Katasztrófavédelem Zenekarrá nevezték át. A tűzoltóság, mint fogalom eltörlésére tett óriási erőfeszítések lassan meghozzák gyümölcsüket: ma már a televíziók, rádiók híradásaiban nem a tűzoltók, hanem a katasztrófavédők vonulnak ki a tűzesetekhez.

A Magyar Szocialista Párt a márciusban közétett szakmai programján keresztül is üzeni a tűzoltóknak, hogy egy év múlva, a kormányváltás követően véget vet ennek a rémálomnak. Vállaljuk, hogy a jelenlegi torz katasztrófavédelemi szervezetrendszert átalakítjuk, és visszaállítjuk a tűzoltó hivatás szakmai rangját. Nem katasztrófavédelmi őrsöket, hanem normális munkakörülményeket biztosító valódi tűzoltóságokat állítunk fel, amelynek állományában tűzoltó egyenruhában valódi tűzoltók és nem  katasztrófavédelmisek teljesítenek szolgálatot. A több évtizedes hivatásos tűzoltó szolgálatot pedig egy megújított, korábbi anomáliáktól mentes szolgálati nyugdíjrendszer formájában fogjuk elismerni. Az önkéntes tűzoltóságokat és tűzoltó egyesületeket pedig nem alárendelt szereplőnek, hanem partnernek tekintjük, akik nélkül elképzelhetetlen az ország tűzbiztonságának maradéktalan garantálása.

Addig is a hátralévő egy évre erőt, egészséget kívánunk!

dr. Harangozó Tamás

az MSZP rendészeti ügykért felelős elnökségi tagja,

az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja