mesterhazy.hu | Belföld | szépkorúak nyugdíjasok
2013. október 03. 17:04

Szépkorúakért Érdemérmeket adott át a pártelnök

Mesterházy Attila beszéde

Köszöntöm Önöket. Köszönöm, hogy ma és sok más alkalommal is bizonyítják, hogy ez a párt nem egyszerűen képviseli az idősek érdekeit, hanem közösen, az aktív részvételükkel alakítjuk a politikánkat.

Önök közül a legtöbben nemcsak követik, de elevenen véleményezik, sőt alakítják is a közéletet, a politikát. Az MSZP elnökeként a párt vezetőivel együtt büszke vagyok erre és hálás vagyok ezért. Ezt fejezik ki a most átadott díjak is.

Büszke vagyok, hogy ez a párt mindig számított és épített az időskorúak tudására, tapasztalatára. És hálás vagyok Önöknek, hogy mindezt megosztják velünk. Köszönöm, hogy egy átdolgozott élet után fáradságot nem ismerve szerepet és felelősséget vállalnak saját közösségük, az egész baloldal és az ország sorsának jobbá tételében.

Köszönöm, hogy segítenek nekünk, és megosztják velünk, fiatalabbakkal mindazt, amit az életben tapasztaltak. Igyekszünk megszolgálni és meghálálni a bizalmukat.

Azt vallom, hogy nekünk, az új baloldali generáció képviselőinek ez az egyik legelső és legfontosabb feladatunk. Hogy képviseljük és érvényesítsük az idős emberek érdekeit. Ez egy erős, szétszakíthatatlan szövetség közöttünk.

Nagy szükség van erre a szövetségre, mert a rendszerváltás óta nem volt még olyan nehéz nyugdíjasnak lenni Magyarországon, mint ma.

A legtöbb idős ember bizonytalanságban él, közülük sokan már nyomorognak. Százezreknek hónapról hónapra arról kell dönteniük, hogy esznek, rezsit fizetnek, vagy a gyógyszereiket váltják ki.

Azért van ez így, mert az Orbán-kormány nem tiszteli és nem támogatja kellően az idős embereket. Ez mutatkozik meg minden szociális intézkedésükben: a magánnyugdíj-rendszer felszámolásától kezdve a nyugdíjak értékének elsorvasztásán át a szociális támogatások szűkítéséig.

Az Orbán-kormány felülírta a szocialista kormány idején bevezetett igazságos nyugdíjszámítási módszert, egy tollvonással megszüntette a korhatár előtti nyugdíjakat. A meglévő ellátásokat átnevezte, elvette a szolgálati nyugdíjakat. Bevezette a kényszernyugdíjazást a bírói karban, az oktatásban és az egészségügyben. Több százezer embert fosztott meg jogosan szerzett juttatásától.

Az elmúlt három évben mindenki számára bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány érzéketlen az idősek gondjai iránt. Nem érti, hogy a nekik járó juttatás nem kegy, hanem egy életnyi munkáért járó jogos elismerés.


Ezzel szemben az MSZP olyan Magyarországot akar, amelyben egy átdolgozott élet után az összes idős embernek valóban biztonságban és méltóságban telnek a napjai. Sokat köszönhet nekik az ország. Megszolgálták és megérdemlik a gondoskodást.

A mi politikánknak az idős emberek bizonyosan a nyertesei lesznek. Az egész programunkat úgy készítettük el, hogy a lehető legnagyobb mértékben szolgálja ezt a célt, a nyugdíjasok segítését. Emellé társul a gyerekek, a nők, a munkavállalók és a kis- és közepes vállalkozások helyzetének javítása. De kiemelt helyen a nyugdíjasok állnak.

Ezért ha mi kormányzunk majd Magyarországon, bizonyosan könnyebb lesz a nyugdíjasok élete.

  • Újra megadjuk az öregségi nyugdíjjogosultságot mindazoknak, akiktől azt jogtalanul és indokolatlanul elvette a Fidesz.
  • Garantálni fogjuk majd a nyugdíjak értékállóságát, megnöveljük a méltányossági nyugdíjra jutó forrásokat, újraindítjuk a nyugdíjkorrekciós programot.
  • Újra bevezetjük a nyugdíjprémiumot. Vagyis ha mi kormányzunk majd, a nyugdíjasok is részesülni fognak a gazdasági növekedés hasznából: reálértékben is növekedni fognak a jutatásaik.
  • Kialakítjuk a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét, biztosítjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, a nők negyven éves munkaviszony után újra nyugdíjba vonulhatnak majd.
  • A Fidesz embertelen szociális temetése helyett kegyeleti támogatást adunk. Újra megadjuk a 65 év felettieknek a kormány által elvett jogot, hogy teljesen ingyenesen utazhassanak.
  • Felszámoljuk a legrászorultabbak között az egyre súlyosabb és elterjedtebb éhezést.
  • Az egészségügyben és államigazgatási ügyintézésben kiemelten érvényesítjük az idősek érdekeit.
  • Mindezek megvalósításában pedig tiszteletre és támogatásra méltó partnerként tekintünk a nyugdíjasok érdekeit felelősen képviselő szervezetekre és minden idős emberre.
  • A legitim nyugdíjas szervezetek bevonásával újra fogjuk szervezni az Idősügyi Tanácsot és a nyugdíj-kerekasztalt. Érdemi egyeztetést és párbeszédet folytatunk minden időseket érintő kérdésben, és biztosítjuk számukra működési feltételeiket.Tisztelet, megbecsülés és gondoskodás – mindenkinek mindenkor meg kell ezt adnia a szüleinek és nagyszüleinek. Ezért a mindenkori kormánynak is meg kell adnia ugyanezt az időseknek. Az MSZP következetesen vallja ezt az elvet és kitartóan képviseli ezt a gyakorlatban is.

Köszönöm, hogy ebben a munkában támogatnak minket, igyekszünk meghálálni ezt.

A mostani kormánnyal szemben ezért mi újra úgy fogjuk irányítani az országot, hogy valamennyi idős ember számára garantáljuk a boldog, nyugodt, méltóságteljes és biztonságos öregkort. Ez számunkra nem pusztán politikai kötelesség, hanem emberi tisztesség dolga.


Szépkorúakért érdemérmet kapták 2013-ban:

Balatoni Vilmosné, Dunaújváros

Farkas István, Szeged

Dr.Gólya Elekné, Kecskemét

Bálványossy Endre, FAdd

Mihalik Éva

Czakó György, Kazincbarcika

Tóth Gyula, Balatonfüred

Czirjűk Józsefné, Ebes

Götz Tibor, Budapest

A nyugdíjas tagozat pedig érdemei elismeréseként Mesterházy Attilát is jelölte a díjra.