2012. szeptember 11. 16:33

Szeptember 11.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetség a történelem e napra eső „fontos eseményeit”, napjainkban is tanulságosnak tartja.

1697.szeptember 11- Savoyai Jenő herceg győzelme Zentánál az Elmas Mehmet pasa, nagyvezér vezette törökök ellen (a nagyvezír is elesett), majd 1709 Savoyai Jenő herceg győzelmet aratott Malqlaquet mellett XIV. Lajos francia király hadserege fölött.

1741.szeptember 11- a Pozsonyi Országgyűlés, melyen a magyar nemesség felsorakozik Mária Terézia királynő mögé” Vitam et sanguinem pro rege nostro” azaz „Életünket és vérünket az uralkodónkért”. Az országgyűlés általános nemesi felkérést határoz el.

1973. szeptember 11- Chilében az Egyesült Államok támogatásával katonai puccs dönti meg Salvador Allende demokratikusan megválasztott rendszerét.

2001.szeptember 11- Terrortámadás éri New Yorkot: két eltérített utasszállító repülőgép csapódik a World Trade Center ikertornyaiba, több mint 3000 ember halálát okozva. Az Amerikai Egyesült Államok polgárai egy emberként fogtak össze, vállaltak sorsközösséget az áldozatok hozzátartozóival. Ez az egység, ez a nemzeti összefogás példaértékű kell, hogy legyen minden ember számára. Ennek a tragédiának máig ható következményei vannak. Ilyen és hasonló eseményeknek soha nem volna szabad megtörténnie.

Ez az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Területi Szövetség véleménye is.

Elítéljük a terrorizmust, az erőszakot, és kiállunk a társadalmi béke, az együttműködés, valamint az összefogás mellett a jövőnk érdekében.

Csedrik Katalin,
megyei irodavezető