2011. október 12. 16:16

Szerbia módosítsa a kárpótlási törvényt!

Üdvözölte Göncz Kinga, hogy Szerbiának tagjelölti státuszt, Montenegrónak pedig tárgyaláskezdést javasol az Európai Bizottság szerdán elfogadott, a csatlakozni szándékozó országokat értékelő jelentéseiben. A szocialista EP-képviselő, aki a parlament nyugat-balkáni delegációjának a tagja, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte a kollektív bűnösség elvét jogszabályi szintre emelő szerb kárpótlási törvényt, és kifogásolta, hogy az uniós végrehajtó testület ezt nem ítélte el az értékelésében. Göncz Kinga szerint Belgrádnak haladéktalanul módosítania kell a törvényt, hogy az megfeleljen az európai elvárásoknak.

"Látványosan szembe megy az európai értékekkel az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére készülő szerb kormány, amikor a diszkriminatív kárpótlási törvény elfogadásával teljes etnikai közösségeket próbál megbüntetni, és megfosztani jogos jussuktól. Ezt a súlyos hibát épp akkor követi el Belgrád, amikor a tagságra való felkészülés terén jelentős eredményeket ért el, és ezt a tagjelölti státusz megadásával díjazta az Európai Bizottság. Érthetetlen, hogy az uniós végrehajtó testület nem ítélte az uniós joggal ellentétesnek a kárpótlási törvényt, holott az a kollektív bűnösség elvén alapul" - hangsúlyozta Göncz Kinga. A szocialista EP-képviselő szerint Szerbiának haladéktalanul módosítania kell a jogszabályt, ha bizonyítani akarja európai uniós elkötelezettségét, és maga mellett akarja tudni a csatlakozását kezdettől eltökélten segítő tagállamok - köztük Magyarország - támogatását.

Göncz Kinga üdvözölte, hogy Montenegrót érettnek nyilvánította a Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, miután Podgorica teljesítette a tavalyi országjelentésben megfogalmazott uniós elvárásokat. "A kis nyugat-balkáni ország példát mutat azoknak a szomszédainak, amelyek képtelenek úrrá lenni a csatlakozási esélyeiket visszavető politikai és etnikai viszálykodáson. Montenegró bebizonyította, hogy kellő politikai akarattal legyőzhetők az előrehaladás útjában álló akadályok" - hangsúlyozta. A képviselő sürgette a Macedónia európai uniós perspektíváját hátráltató görög-macedón névvita mielőbbi lezárását is.