2012. március 28. 15:37

Szerbia tagjelöltsége magyar érdek is

Szerbia komoly előrelépést tett az európai uniós csatlakozás felé azzal, hogy teljesítette a tagjelölti státusz elnyeréséhez szükséges követelményeket. Ez jó hír a vajdasági magyarság és Magyarország számára is, hiszen létfontosságú, hogy fejlett piacgazdaságú, demokratikus jogállamok vegyék körül - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a Szerbiáról szól parlamenti jelentés szerdai vitájához benyújtott írásbeli felszólalásában.

"Szerbia nagy sikert ért el idén márciusban azzal, hogy az Európai Unió tagjelöltté nyilvánította. Ehhez az kellett, hogy a szükséges kompromisszumkészséget tanúsítva, Belgrád egy sor fontos kérdésben megállapodjon Pristinával. A megállapodások azt szolgálják, hogy megkönnyítsék a polgárok hétköznapi életét a határ mindkét oldalán. A párbeszédnek folytatódnia kell, az aláírt egyezményeket pedig mihamarabb végre kell hajtani!" - áll Göncz Kinga írásbeli hozzászólásában.

"Belgrád közeledése az Európai Unióhoz jó hír a vajdasági magyaroknak és Magyarországnak is, amelynek elemi érdeke, hogy fejlett piacgazdasággal rendelkező, demokratikus jogállamok vegyék körül. A szerb és más nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatának előrehaladása nem csak attól függ, hogy az Európai Unió képes-e szigorúan számon kérni a saját értékeit és normáit a tagjelölt országoktól, hanem attól is, hogy képes-e következetesen betartatni azokat a saját tagállamaival" - fogalmazott a képviselő.

Göncz Kinga szerint Belgrádnak az eddigieknél erőteljesebb nyomást kell gyakorolnia a szakadár szerb erőkre Koszovóban és Boszniában is a megbékélés, a helyzet normalizálása érdekében. "Bízom benne, hogy a közelgő szerbiai választásokon megerősödnek a demokratikus, Európa-barát politikai erők, és Szerbia tovább léphet az uniós csatlakozás folyamatában" - zárul Göncz Kinga hozzászólása.