2012. október 02. 15:31

Szeret(t)em a munkám!

"Szerettem a munkám!" - mondhatják azok a Mol-tól és Magyar Telekomtól elbocsátott dolgozók, akik hamarosan az utcára kerülnek. Ugyanezt sóhajtják a Nokia, a nyíregyházi kórház és a Dunaferr alkalmazottjai is, mintegy 5000-en, akik az elmúlt két hétben, az elmúlt két év miatt vesztették el munkájukat.

Nekik a munkahelyek védelmét, meg még egymillió újat is ígérő Orbán-kormány bukott gazdaságpolitikája miatt nincs munkájuk. Akinek pedig nincs munkája, az a jelenlegi kormánynak nagyjából annyit is ér. Ezért csökkentették harmadára a munkanélküli ellátás időtartamát. Ezért vezették be a korábbi közmunkaprogram helyett a 47 ezer forintos kényszerközmunka rendszert. Ezért bélyegzik lustának és ingyenélőnek a hátrányos helyzetű térségek lakóit és a pályakezdőket. Ezért van, hogy a több mint egy éve állástalanok aránya ma már csaknem 50 százalék, és ezért van, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a nagy részük ma már semmilyen ellátásra nem számíthat.

Jelenleg több foglalkoztatott keres jóval kevesebbet, mint kormányváltáskor. A 120 ezer félállású, közmunkára ítélt kényszerközmunkás nem havi 47 ezer forintért szavazott 2010-ben Orbán Viktorra, és nem is a valódi munkahelyek számának drasztikus csökkenése, a folyamatos és tömeges elbocsátások reményében!

A személyi jövedelemadó többkulcsossá tétele, a közel húsz százalékos feketegazdaság kifehérítése és a kiszámítható, hiteles gazdaságpolitika a jelenlegi helyzet megoldásának kulcselemei. Ezek a lépések összesen 1000 milliárd forintos gazdasági mozgásteret biztosítanak majd az Orbán Viktor rendszerét leváltó következő kormánynak.

Az MSZP hamarosan benyújtja a növekedésorientált, valódi munkahelyeket eredményező és igazságos adórendszert tartalmazó programját, amely a hátrányos helyzetű térségek koncentrált munkaerő-piaci támogatása mellett a gazdaság serkentésére is konkrét, kiszámítható és számon kérhető ajánlatot tesz Magyarországnak.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke