Népszava
2011. szeptember 09. 11:51

Szerveződik az ellenállás az orbáni rendszer ellen

Sztrájk-és tüntetéssorozatot, illetve a rendszerváltás utáni legnagyobb demonstrációt szervezik az akcióegységbe tömörült szakszervezetek a kormány munkavállalókat érintő intézkedései ellen. Az akciót szeptember 29-én ülősztrájkkal indítják, majd nagygyűléssel, félpályás útlezárásokkal és akár sztrájkokkal folytatják. A munka világát érintő 9 pontos követeléscsomagot is megfogalmaztak, amíg ezek mindegyike nem teljesül, nem hagyják abba a demonstrációsorozatot.

A rendszerváltás utáni legnagyobb demonstrációra készülnek a szakszervezetek - mondta Kónya Péter. A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az akcióegység egyik vezetője kijelentette: szeptember 29-étől kezdődik a határozatlan idejű akció, amit addig folytatnak, amíg a kormány nem tárgyal velük és nem teljesíti a meghirdetett 9 pontos követelés mindegyikét. Az akcióegység a "demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és a munkavállalói jogok megőrzéséért" küzd - tette hozzá.

Mottóul egy Váci Mihály idézetet választottak: "Nem vagyunk több, mint egy-egy tégla, de együtt, mi vagyunk a ház". A D-Day-nek keresztelt sztrájk- és tüntetéssorozat - mellyel a szövetségesek normandiai partraszállására utalnak, "arra a napra, amely végül elhozta Európába a békét" - szeptember 29-én 15 órakor a Clark Ádám téren ülősztrájkkal kezdődik. "Nem mozdulunk onnan az akció végéig, a résztvevők túlélő felszerelést is hoznak magukkal" - jelentette ki Kónya. Aki dolgozni megy, azt társa felváltja, bár az első napon vélhetően a szolgálati nyugdíjasok lesznek a legtöbben. Később várhatóan minden munkakörből csatlakoznak hozzájuk, hiszen a változások minden magyar munkavállalót érintenek - fogalmazott hozzátéve, hogy a szolgálati nyugdíj ügyében zátonyra futottak a kormánnyal folytatott tárgyalások. Szerinte a kormányzat az "oszd meg és uralkodj" elv alapján működik, válogat, hogy mely szakszervezetekkel folytat tárgyalást. Ezen is változtatni szeretnének - jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Másnap, szeptember 30-án az Egymillióan a demokráciáért nevű egyesület szervez társadalmi kerekasztalt a fővárosi Nagy Imre szobornál, és október elsején lesz a nagyszabású tiltakozó nagygyűlés. Ilyen méretű demonstráció a rendszerváltás óta nem volt még - fogalmazott Kónya. Október 3-án reggel félpályás útlezárások kezdődnek az ország minden területén, és több szakszervezet jelezte, hogy kész sztrájkolni is. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke - aki szintén vezetője az akcióegységnek - megjegyezte: a 7,5 tonna alatti teherautóval rendelkező kisvállalkozókat is várják a forgalomlassításhoz, mert őket érinti gázolaj jövedéki adójának tervezett emelése. A megmozdulások szervezői egyébként egy-egy borítékba zárták korábban elkészített írásaikat arról, hogy szerintük várhatóan milyen lépéseket tesz a kormány szeptember 29-ig; a borítékokat aznap bontják majd fel.

Jövő hétfőn, azaz szeptember 12-én is lesz demonstráció a kormány tevékenysége miatt, a négy együttműködő szakszervezeti konföderáció élőlánccal tiltakozik a parlament előtt. A "Ne tovább!" mottóval meghirdetett esemény délelőtt 11 órakor kezdődik, és az elmúlt egy évben hozott, a munkavállalókat érintő intézkedések és az új Munka törvénykönyve ellen tartják. Az akcióban nem vesz részt a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok.

Van esély arra, hogy ősszel összeálljon a rendszerellenzék?

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége elnöke: Önmagában is jelzésértékű, hogy eddig 70 szervezet csatlakozott a kezdeményezésünkhöz. Az összefogáson kívül nincs más lehetősége a demokratikus szervezeteknek és a szakszervezeteknek. Ha ez most nem sikerül, a szakszervezetek január 1-től bezárhatják a kapukat, a munkavállalók pedig elfogadhatatlan hátrányokat szenvednek el.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője: Rövidtávon a helyzet biztosan nem változik, szinte alig van esély a nagy ellenzéki összefogásra. A szakszervezetek egységes fellépésére alig volt példa, mert bár nem állnak közvetlen politikai befolyás alatt, mégis pártszimpátia alapján alakítják ki a véleményüket. A legnagyobb esély az MSZP és az LMP összefogására lenne, de a zöld párt politikája azt sugallja, hogy erre még várni kell.

Muhari Judit / Népszava

Az eredeti írás az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=469045