Belföld | közlemény Alkotmánybíróság
2013. szeptember 25. 17:21

Szerzett jogokat tipor sárba Orbán alaptörvénye

Az Alkotmánybíróság hétfőn elutasította a korhatár előtti nyugdíjak eltörlését, és a szolgálati nyugdíjak megadóztatását sérelmező alkotmányjogi panaszokat. Az Ab döntését illetően aligha lehetett bárkinek is illúziója. Hiszen a kétharmados parlamenti többségével módszeresen visszaélő Fidesz magába az alaptörvénybe foglalta be e felháborító rendelkezések alapjait. Az alkotmánybírák többsége pedig – köztük volt fideszes országgyűlési képviselők – a szerzett jogok fontosságának hangsúlyozása helyett nagy lelkesedéssel vette védelmébe az alkotmányozó többség zsarnoki döntését.

A korábban törvényesen megállapított nyugdíjak segéllyé alakítása, és az ellátások máról holnapra történő megnyirbálása egy valódi jogállamban elképzelhetetlen, amelyre a társadalom széles konszenzusával alkotott alkotmány ad garanciát.  Magyarországon azonban az Orbán Viktor elvárásainak megfelelően Szájer József iPadjén íródott alaptörvény maga tiporja sárba a szerzett jogokat. Különösen fájdalmas, hogy e jogfosztás kárvallottjai azok az emberek, akik egész pályájukat a haza szolgálatának szentelték.

Azonban hamarosan vége a rémálomnak! Jövőre a Magyar Szocialista Párt és szövetségesei le fogják váltani Orbán Viktort, és megteremtik egy jogállami, Magyarország polgárainak széleskörű támogatását élvező alkotmány elfogadásának feltételeit.

Az MSZP ezen felül programjában vállalja a Fidesz által elkövetett jogsérelmek orvoslását. Így helyreállítjuk a korábbi jogosultak nyugdíjas státuszát, és kivezetjük a szolgálati járandóságot terhelő 16 %-os levonást. Új típusú, társadalmi szempontból is méltányos szolgálati nyugdíjrendszert vezetünk be. Ezzel is egy igazságos, biztonságos, szabad Magyarországot építünk, ahol napról napra nagyobb jólétben élhetnek az emberek!

Demeter Márta
elnökségi tag

Harangozó Tamás
frakcióvezető-helyettes